Όλοι στην παν – καλλιτεχνική κινητοποίηση την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 11:00 στο Υπουργείο Πολιτισμού!

Πάρτε πίσω το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα!

Το Σωματείο εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα καταδικάζει μαζί με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία το απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνηση φέρνει την εξίσωση των πτυχίων των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με αυτό το διάταγμα οι απόφοιτοι των σχολών, αν και έχουν αφιερώσει 3-4 χρόνια της ζωής τους για να σπουδάσουν σε ιδιαίτερα απαιτητικές σχολές μετά το Λύκειο, αποκλείονται από τον διορισμό τους στο δημόσιο, καθώς για να προσληφθούν απαιτείται επίσης πτυχίο ΑΕΙ ανεξάρτητα από ειδικότητα, ενώ την ίδια στιγμή έρχεται μεγαλύτερο τσεκούρι για τα εργασιακά δικαιώματα ακόμη και σε όσους ήδη εργάζονται σε ΟΤΑ, ωδεία και άλλους τομείς.

Το χτύπημα αυτό στον πολιτισμό, δεν είναι το μοναδικό. Είναι ένα ακόμα κομμάτι στο μωσαϊκό της επίθεσης που εξαπολύουν όλες οι κυβερνήσεις ενάντια στο αίτημα του καλλιτεχνικού κόσμου για τη συγκρότηση ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια μέχρι το Πανεπιστήμιο. Όλες οι κυβερνήσεις, προσπαθούν διαχρονικά να προωθήσουν την πανσπερμία και την ανομοιομορφία των καλλιτεχνικών σχολών, που στην πλειονότητά τους είναι ιδιωτικές για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του κλάδου.

Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη που φέρνει το διάταγμα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τις καλλιτεχνικές σπουδές, και θα απομακρύνει την προοπτική υλοποίησης του αιτήματος των καλλιτεχνών για τη δημιουργία Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Μόνος τρόπος για να μην περάσουν τα σχέδια εργοδοσίας και κράτους είναι ο μαζικός αγώνας. Πλάι πλάι στα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία και το ΣΕΘΕΑ, απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού για συμμετοχή στην πανακαλλιτεχνική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 11.00 π.μ. Να αποτελέσει η κινητοποίηση αυτή μια ηχηρή απάντηση στο υπουργείο ότι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά!

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Κι αυτό, ας είναι και το μήνυμα της μέρας. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους συναδέλφους, με υγεία και αγωνιστική διάθεση!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *