Συμμετέχουμε στην 48ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία 1 & 2 Φλεβάρη!

Με αφορμή το κατάπτυστο ΠΔ85 της κυβέρνησης, που υποβαθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο των παραστατικών τεχνών, σε αυτά “αποφοίτων λυκείου”, σύσσωμοι καλλιτέχνες και σπουδαστές εδώ και ένα μήνα κινητοποιούνται, όχι μόνο για την απόσυρσή του, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούν την ίδρυση ανώτατων καλλιτεχνικών σχολών εδώ και τώρα!

Στο χώρο του πολιτισμού, το γεγονός ότι η εκπαίδευση είναι μια ακριβή και ιδιωτική υπόθεση πολλών χρόνων, οδηγεί σε πολλά επίπεδα πτυχίων και γνώσεων, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ αποφοίτων είναι μεγάλος.

Πόσο μάλλον στον χώρο των εργαζομένων στον Πολιτισμό το πρόβλημα της εκπαίδευσης είναι πολύ μεγάλο και είναι υπερώριμες οι συνθήκες για να ανοίξει σαν ζήτημα. Αυτή την στιγμή, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά, έχει παραμείνει <<σαν την καλαμιά στον κάμπο>>, μόλις μια σχολή ( Τμήμα Ηχοληψίας στο Ρέθυμνο ). Αντίθετα έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια διάφορες σχολές ΙΕΚ, Δημόσια και Ιδιωτικά, που οι σπουδαστές παίρνουν κατακερματισμένη γνώση, πληρώνουν για δίδακτρα, αναλώσιμα, ακόμα και εξοπλισμό. Κάνουν πρακτική με όρους μαθητείας (τσάμπα δηλαδή). Ας μην συζητήσουμε για την ειδικότητα του φωτιστή, σχεδιασμό φωτισμού όπου δεν υπάρχει καν τμήμα!!! Τα σεμινάρια και οι πιστοποιήσεις (επί πληρωμή πάντα) δίνουν και παίρνουν, είτε αυτό αφορά το αντικείμενο εργασίας, είτε αφορά τα μέτρα ασφαλείας κλπ.

Οι νέοι εργαζόμενοι που βγαίνουν στην αγορά εργασίας αυτό που βιώνουν είναι ακόμη χειρότερο από την προηγούμενη γενιά. Με δουλειά σχεδόν τσάμπα, με υποτίμηση της εργασίας τους από τους εργοδότες, σε απάνθρωπες συνθήκες. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ΣΣΕ στον κλάδο μας έρχεται και κουμπώνει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ( και παλιοί ) εργαζόμενοι. Γενικεύεται στον κλάδο η ανασφάλεια, η δουλειά χωρίς δικαιώματα, τα 12ωρα και τα 14ωρα, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, τα εργατικά ατυχήματα και η εντατικοποίηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν είμαστε <<κομπάρσοι>> και σε αυτή την απεργία. Γιατί πτυχίο με αξία μεταφράζεται και σε δικαιώματα στη δουλειά.

Ο σημερινός κατακερματισμός και κατηγοριοποίηση οδηγεί σε χαμήλωμα του μισθού όλων προς τα κάτω! Η συζήτηση για επαγγελματικά περιγράμματα το προηγούμενο διάστημα στο χώρο μας που ερχόταν από την εργοδοσία και την ΓΣΕΕ, δεν έρχεται για να αναβαθμίσει τις γνώσεις μας, αλλά για να μας βάλει σε κατηγορίες εργαζόμενων και να πιέσει τα δικαιώματά μας προς τα κάτω.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων, πιέζεται από τις κινητοποιήσεις μας, το ίδιο και η εργοδοσία στο θέαμα μπροστά στην απεργία, όμως δεν κάνει πίσω από την επιδίωξη να βαφτίσει πτυχία από ωδεία, καλλιτεχνικές σχολές, δραματικές σε ΙΕΚ. Αυτό σημαίνει πίεση για μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων στους καλλιτέχνες, άρα και στους τεχνικούς!

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει, όλες οι κρατικές επιδοτήσεις δίνονται ζεστό χρήμα σε παρόχους ρεύματος, μεγάλους ομίλους, εταιρίες παραγωγής…, δεν θα ανεχτούμε κανένα άλλο χτύπημα!

Την Τετάρτη και Πέμπτη, 1 και 2 Φεβρουαρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Συζητάμε συλλογικά με τους συναδέλφους μας, παίρνουμε αποφάσεις σε Ιδρύματα, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές, σε εταιρίες ενοικίασης εξοπλισμού, σε γυρίσματα!!! Την Πέμπτη κατεβαίνουμε στην Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πίσω από το πανό του σωματείου μας.

Διεκδικούμε:
❖ Άμεση κατάργηση του Π.Δ. 85/22.
❖ Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, που να φτάνει μέχρι την πανεπιστημιακή βαθμίδα, με πτυχίο ανά ειδικότητα.
❖ Να ανοίξει τώρα η συζήτηση για ειδικότητες που πρέπει να ενταχθούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
❖ Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις τέτοιες που να αντισταθμίζουν το κόστος ζωής και τον πληθωρισμό.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *