ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου απεργούμε! Δίνουμε απάντηση στην εργοδοσία του κλάδου που πλουτίζει από την δική μας εργασία, τον δικό μας κόπο. Την ίδια ώρα που ο δικός μας μισθός τελειώνει στην πρώτη εβδομάδα του μήνα, δεν φτάνει ούτε για να καλύψουμε τις στοιχειώδεις μας ανάγκες, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, εταιρείες παραγωγής, εταιρείες ενοικίασης εξοπλισμού, εταιρείες backline, οι εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων πραγματικά «σπάνε» κάθε ρεκόρ στα ταμεία τους, με αμύθητο τζίρο, «βγάζοντας μας το λάδι».

Στον κλάδο μας έχουμε νιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει εκμετάλλευση.

Ακόμα «μετράμε τους σπονδύλους στην μέση μας» από την άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας μας, το περασμένο καλοκαίρι. Ακόμα μετράμε εργατικά ατυχήματα που κουκουλώθηκαν από την εργοδοσία και τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια (χαρακτηριστικό παράδειγμα στην θέατρο της Επιδαύρου που τεχνικός παραλίγο να καεί ζωντανός και να χάσει την ζωή του, τελικά υπέστη σοβαρά εγκαύματα).

Τα ατελείωτα ωράρια που έφταναν μέχρι και τις 20 ώρες συνεχόμενης εργασίας ιδιαίτερα στις συναυλιακός αλλά και θεατρικές περιοδείες θεωρούνται κανονικότητα. Τα ράντζα που στήνουν οι εργαζόμενοι στις θεατρικές περιοδείες για να κοιμηθούν είναι επίσης μια κανονικότητα καθώς οι εργοδότες έχουν μετακυλήσει τα έξοδα διαμονής στις πλάτες των εργαζομένων. Οι συνεχόμενες ημέρες 20άωρης εργασίας έφταναν ακόμα και 7-8 ημέρες, με 3-4 ώρες ύπνου σε ένα φορτηγό.

Αυτή την περίοδο έχουν πεταχτεί εκτός κλάδου, άνεργοι και χωρίς εισόδημα εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν κατά τους μήνες του καλοκαιριού για τις ανάγκες κάθε λογιών παραγωγής. Η κυβέρνηση βάζει μια σειρά εμπόδια στην επιδότηση μέσω του εποχικού επιδόματος των εργαζόμενων του κλάδου βρίσκοντας διάφορες αφορμές γιατί πολύ απλά θεωρεί κόστος την εξασφάλιση της επιβίωσης των εργαζόμενων. Στις μουσικές σκηνές η εργοδοσία προσπαθεί να μειώσει τα μεροκάματα στους εργαζόμενους έως 30%, θέλοντας να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις αυξήσεις στους λογαριασμούς για την ενέργεια. Αντίστοιχα τεχνικοί που συνεργάζονται άμεσα με εταιρείες παραγωγής δέχονται πιέσεις για να ανοίξουν μπλοκάκι, καθώς αυτή είναι η βασική επιδίωξη της εργοδοσίας.

 Στα θέατρα μια σειρά ειδικότητες παίρνουν μισθό «χαρτζιλίκι» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ταμίες και ταξιθέτες σε θέατρα μετράνε ώρες με ωρομίσθιο που φτάνει τα 3 ευρώ με αποτέλεσμα να πηγαίνουν για 8 και 10 ευρώ την βάρδια! Σε συναδέλφους τεχνικούς θεάτρων υπάρχει ένα καθεστώς που στον μισθό τους ( τα μισά είναι μέσω ατομικής σύμβασης και τα άλλα μισά «μαύρα» ) εντάσσονται όλα τα δώρο-επιδόματα με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του μισθού τους. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις συνάδελφοι καταγγέλλουν πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς.

Ο αγώνας μας να έχει τον σωστό προσανατολισμό. Να αναδεικνύει την ευθύνη που έχει αυτή η κυβέρνηση, όλες οι προηγούμενες που έχουνστρώσει το έδαφος, καθώς και η κάθε επόμενη που θα είναι χειρότερη!

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου απεργούμε! Δίνουμε απάντηση στην κυβέρνηση και στην επίθεση που μας έχει εξαπολύσει. Η πρωτοφανής ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των οικογενειών μας, οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα, η κρίση, ο φόβος του πολέμου, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας είναι αφόρητο βάρος στις πλάτες μας! Βάρος που δε μπορούμε και δεν θέλουμε πλέον να αντέξουμε!

Δεν ανεχόμαστε να στριμώχνουμε τα όνειρα μας στα vouchers και τα pass που μας πετάει σαν ψίχουλα η Κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες εταιρείες παροχής ενέργειας. Δεν ανεχόμαστε να στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολεία χωρίς δασκάλους, χωρίς καθαριότητα, χωρίς θέρμανση. Δε θα αφήσουμε κανένα σπίτι συναδέλφου μας χωρίς ρεύμα! Καμία οικογένεια χωρίς σπίτι, χωρίς βασικά είδη, τρόφιμα, θέρμανση, Υγεία και Παιδεία.

 Οργανώνουμε τον αγώνα και την αλληλεγγύη μας. Δεν αναμένουμε κανέναν Μεσσία που ντύνεται σαν δήθεν σωτήρας για τα προβλήματά μας. Μας έδειξαν τον δρόμο οι εργαζόμενοι της efood, της cosco, της ΛΑΡΚΟ, της Μαλαματίνα, οι οικοδόμοι, που όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά και συγκρούστηκαν με εργοδότες και αντεργατικούς νόμους. Έδωσαν σκληρές μάχες για τα δεδουλευμένα τους, για ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, για ανάκληση απολύσεων, κόντρα σε πλειστηριασμούς. Μόνο εκεί άνοιξε ο δρόμος για κατακτήσεις. Μόνο σε αυτές τις αγωνιστικές εστίες οι εργαζόμενοι μπόρεσαν και είδαν κάποιες νίκες, μικρές ή μεγάλες.

Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, για να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες μας.

Διεκδικούμε : 1. Άμεση υπογραφή των ΣΣΕ που έχει επεξεργαστεί το Σωματείο. 2.

Μέτρα ασφαλείας σε όλους τους χώρους. 3. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

για τους επαγγελματίες. 4. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού

ρεύματος και του φυσικού αερίου. 5. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. 6. Γενναία

μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής

(π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ. 7. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 10:30 στα

Προπύλαια.

Προσυγκέντρωση 09:45 Πλατεία Κάνιγγος.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *