ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 7 μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Σωματείο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στο συλλαλητήριο που έχουν καλέσει εκατοντάδες σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες, την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα στις 7μμ. Συντονίζουμε την δράση μας με τα υπόλοιπα σωματεία όλων των κλάδων, συνεχίζουμε με τον αγώνα μας, για να μπλοκαριστεί η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι προηγούμενοι νόμοι.Διεκδικούμε αυτό που είναι σύγχρονο σήμερα, να ζούμε και να δουλεύουμε με  αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει στόχο την κερδοφορία των μεγάλων οικονομικών ομίλων. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα εχθρικό κράτος για τις δικές μας ανάγκες και φιλικότατο για τα συμφέροντα της μεγάλης εργοδοσίας. Όλη την προηγούμενη περίοδο τα παραδείγματα που έχουμε είναι πάμπολλα στην υγεία, τα εμβόλια – φάρμακα, η σταθερή εργασία,  κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, η προστασία μας για να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι και να μην πνιγόμαστε το χειμώνα, αυτά θεωρούνται κόστος και αποτελούν πηγή κερδοφορίας για την μεγάλη εργοδοσία.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική που μαςφήνει απροστάτευτους την στιγμή που καλπάζει η πανδημία, που τσακίζει κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Σε αυτά απαντάμε με οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα με απεργία το επόμενο διάστημα.

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ- Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας να ζούμε χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές. Δεν ανεχόμαστε στον κλάδο μας να κυριαρχεί η ανεργία, η ανασφάλεια, το κυνήγι του μεροκάματου, η αβεβαιότητα για την ασφάλιση μας, να βιώνουμε τον αποκλεισμό από την δωρεάν δημόσια υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την πρόνοια, την σύνταξη.

Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με 10ωρα και 14ωρα, με απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστοι, να βιώνουμε στο «πετσί » μας την εντατικοποίηση, καθώς παραγωγές πραγματοποιούνται με λιγότερους εργαζόμενους από το αναγκαίο προσωπικό, την κακοπληρωμένη εργασία, την ατομική διαπραγμάτευση που μας ξεμοναχιάζει στις «ορέξεις» της εργοδοσίας.

Δεν ανεχόμαστε δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με εργολαβίκες εταιρείες που ρίχνουν ακόμα περισσότερο τα ημερομίσθια μας, με μισθούς που εξαντλούνται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, επειδή τα νοίκια, τα τιμολόγια του ρεύματος και του νερού, το ψωμί και το γάλα είναι πανάκριβα.

 Δεν ανεχόμαστε οι εργαζόμενοι του κλάδου, να προσπαθούν να μετατρέψουν τα σωματεία μας σε συνομιλητές και συν διαμορφωτές της πολιτικής των υπουργείων που υπηρετούν τις ανάγκες και τα κέρδη της εργοδοσίας.

Δεν θα τους αφήσουμε να βάλουν στο χέρι τα σωματεία μας, να έχουν δηλαδή πρόσβαση υπουργεία και εργοδότες στα μητρώα μας, δε θα επιτρέψουμε το «φακέλωμα» των εργαζόμενων, να έχουν πρόσβαση ακόμα και σε ευαίσθητα δεδομένα, ποιος είναι μέλος του σωματείου ή όχι, ποιος είναι ενεργός και ποιος όχι, ακόμα και σε ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων.

Θέλουν να διαμορφώσουν σωματεία μακριά από τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, μακριά από την ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιείται στις συνελεύσεις των σωματείων, που οργανώνουν τον αγώνα των εργαζομένων του κλάδου. Επιδιώκουν με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες να διαμορφώσουν εργαζόμενους «ακόλουθους», που με «like» θα υπερασπίζονται τα δικά τους σχέδια. Το Σωματείο μας παίρνει ξεκάθαρη θέση και δεν θα παραδώσουμε το μητρώο των μελών μας σε κανένα Υπουργείο.

Θα ακυρώσουμε στην πράξη τον Ν. Χατζηδάκη που φέρνει ακόμα μεγαλύτερες μισθολογικές μειώσεις. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των εργαζόμενων στο Φεστιβάλ Αθηνών που ο νόμος αυτός φέρνει πετσόκομμα έως και 300ευρώ το μήνα, προφανώς και δε μπορούν να πάρουν κανένα ρεπό, απλά λήγει η σύμβασή τους και μένουν άνεργοι. Επίσης εντείνεται ακόμα περισσότερο η εντατικοποίηση τους καλοκαιρινούς μήνες με εξαντλητικά ωράρια. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι ο κλάδος μας είναι για τους περισσότερους εργαζόμενους εποχικός, έχουμε το εξής φαινόμενο, το καλοκαίρι να ζουν για να δουλεύουν και τον χειμώνα να είναι άνεργοι (ή αλλιώς γεμάτα ρεπό χωρίς πληρωμή!!!). Ακόμα και όσοι τυχεροί ασκούν το επάγγελμα και τον χειμώνα δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς κανένα ρεπό.

Θα ακυρώσουμε την προσπάθεια να βάλουν τα σωματεία στο γύψο, σε αντίθεση με την ηγεσία της ΠΟΘΑ, που έχει βάλει πλάτη στο να εφαρμοστεί ο νόμος καθώς σε ένδειξη ενότητας με την Κυβέρνηση «διαλαλούν» τα οφέλη του νόμου Χατζηδάκη για τη λειτουργία των Σωματείων. Εμφανίζουν σαν εκσυγχρονισμό την ηλεκτρονική ψηφοφορία, όταν αποδεδειγμένα γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι μια τέτοια διαδικασία είναι διαβλητή. Παράλληλα, αποσιωπούν τη δυνατότητα που δίνεται στους εργοδότες να παρεμβαίνουν άμεσα στις διαδικασίες. Η δική μας κανονικότητα είναι πολύ διαφορετική από τις επιδιώξεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΠΟΘΑ.Η δική μας κανονικότητα είναι να ανοίξει η συζήτηση για σταθερή – μόνιμη δουλειά, για συλλογική σύμβαση εργασίας σε όλους τους χώρους, για να εργαζόμαστε στον κλάδο μας με σύγχρονα δικαιώματα.

Τα τελευταία 2 χρόνια, από την ίδρυση του ΣΕΘΕΑ, έχουμε κάνει βήματα, είχαμε κατακτήσεις που πρέπει να γίνουν συμπεράσματα για την συνέχιση του αγώνα μας. Συμπεράσματα για τα αποτελέσματα που έχει η συλλογική συζήτηση, η συσπείρωση στο σωματείο, η εφαρμογή των αποφάσεων μέσα στους χώρους δουλειάς. Η οργή μας πρέπει να γίνει συλλογικός αγώνας, με ακόμα περισσότερες εγγραφές, με ακόμα περισσότερους νέους εργαζόμενους στο πλάι του Σωματείου. Άλλωστε το παράδειγμα των εργαζομένων της e food, ή των εργαζομένων στην cosco δείχνουν τον δρόμο που χαράζουμε, για να βάζουμε εμπόδια, να έχουμε κατακτήσεις.

Το επόμενο διάστημα το Σωματείο μας θα κάνει παρουσίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει επεξεργαστεί. Μέσα από το Σωματείο μας όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου σηκώνουμε ανάστημα για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, να ακυρώσουμε στην πράξη το νόμο έκτρωμα – Χατζηδάκη και όλους τους άλλους νόμους που ανατρέπουν όλες τις πλευρές της ζωή μας.

Το Σωματείο μας συμμετέχει μαζί με τα άλλα σωματεία και εργαζόμενους από όλους τους κλάδους στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 4 Νοέμβρη στις 7μμ στο Σύνταγμα. Το συλλαλητήριο αποτελεί την αφετηρία της οργάνωσης απεργιακού κλίματος το επόμενο διάστημα.

                                      Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά

                                                                                                           ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΘΕΑ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *