ΣΧΟΛΙΟ Σ.Ε.ΘΕ.Α ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 2021

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κατατίθενται οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα του έτους 2021.

 Συνάδελφοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια το Σωματείο μας, οι εργαζόμενοι του κλάδου, οργανώσαμε τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, δυναμώσαμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας, αναδείξαμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις ειδικότητες στο θέαμα – ακρόαμα και τον πολιτισμό, θέσαμε τα αιτήματά μας, είχαμε κατακτήσεις. Σε πρωτοφανείς συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας γίναμε ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα περισσότεροι, μετρώντας νέα μέλη στο Σωματείο.

 Αυτή την περίοδο καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ το ειδικό εποχικό επίδομα στους εργαζόμενους του κλάδου. Ένα μικρό βοήθημα δηλαδή για να κλείσουμε τις τεράστιες «οικονομικές τρύπες» που έχει κάθε εργαζόμενος και του κλάδου μας, κάθε νοικοκυριό, με λογαριασμούς, έξοδα που τρέχανε όλο τον προηγούμενο διάστημα, νέα έξοδα που έρχονται, με αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης (όπως πχ λογαριασμοί ρεύματος).

Η κυβέρνηση στη λογική του «κόστους – οφέλους» οδηγεί στο να πάρουν το εποχικό επίδομα ακόμα λιγότεροι, διότι :

  • Διατηρούνται μια σειρά προϋποθέσεις όπως α) ένσημα, με κατώτατο όριο τα 50, β) την περίοδο που ένας συνάδελφος κάνει αίτηση να είναι εργαζόμενος του κλάδου.
  • Ας μας εξηγήσει όμως κάποιος την στιγμή που την περίοδο που αφορά το εποχικό επίδομα ( έτος 2020 ), ενώ ο κλάδος ήταν σε αναγκαστική παύση ή στην καλύτερη υπολειτουργούσε, ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ μπορεί να συμπληρώσει 50 ένσημα; Αντίστοιχα αυτή την περίοδο, μετά από 1,5 χρόνο σχεδόν κλειστούς τους χώρους δουλειάς, που πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν κλάδο, πώς γίνεται να μην δικαιούνται το επίδομα που αφορά το έτος 2020;
  • Ήδη στο Σωματείο μας έχουν καταφθάσει απορριπτέες αιτήσεις από τον ΟΑΕΔ, (επισυνάπτεται ως παράδειγμα παρακάτω). Παρακαλούμε κάθε εργαζόμενο του κλάδου, άσχετα αν είναι μέλος του Σωματείου ή όχι να μας στείλει σε screen save τις απορριπτέες αιτήσεις από τον ΟΑΕΔ ώστε το επόμενο διάστημα να ορίσουμε κινητοποίηση για να πιέσουμε να δοθεί σε όλους.

 

Το σωματείο μας δίνει και θα δίνει βεβαιώσεις σε όσους εργαζόμενους το χρειάζονται, να είναι αυτή η πρώτη επαφή με το Σωματείο, όμως να μην κατανοηθεί  ότι ο ρόλος του Σωματείου είναι για να μοιράζει βεβαιώσεις για το εποχικό επίδομα και να «βεβαιώνει» ποιός είναι εργαζόμενος του κλάδου και ποιος όχι. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να αποδειχθεί μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ο ρόλος του σωματείου μας είναι να ενώνει όλους τους εργαζόμενους για να  διεκδικήσουμε αυτό που είναι σύγχρονο σήμερα, να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα. Να οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων απέναντι στην προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων και της μεγάλης εργοδοσίας του κλάδου για χειροτέρευση των όρων εργασίας και ζωής μας, να βάζει εμπόδια και να έχει κατακτήσεις σήμερα.

Απαιτούμε :

  • Να δοθεί το εποχικό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με βάση την επιδότησή τους από το Μητρώο Καλλιτεχνών. Ακόμα και στους συναδέλφους που γράφτηκαν στο Μητρώο μετά τις 10 Ιανουαρίου 2021.
  • Να δοθεί το επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ετεροαπασχολούνται την περίοδο που δίνεται το εποχικό επίδομα.
  • Να μην απορριφθεί καμία αίτηση επειδή εργαζόμενος – η του κλάδου άλλαξε επάγγελμα, καθώς το επίδομα αφορά το προηγούμενο έτος. Το απαράδεκτο αυτό γεγονός έχει σκοπό να αποκλείσει πολλούς συναδέφους.

 

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να γραφτούν στο Σωματείο, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε σήμερα δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Απο_1

Image 1 of 2

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *