Προετοιμάζουμε την απάντησή μας / Οργανώνουμε συλλαλητήριο για τα δίκαια αιτήματά μας

Πάρτε τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματός μας

Προετοιμάζουμε την απάντησή μας / Οργανώνουμε συλλαλητήριο για τα δίκαια αιτήματά μας

Ύστερα από τις ανακοινώσεις των νέων πρωτοκόλλων λειτουργίας των χώρων εργασίας μας από τη κυβέρνηση, γίνεται σαφές ότι γίνεται εφιαλτικός ακόμα ένας χειμώνας για τους εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα.

Από τη μια, φορτώνει  για μια ακόμη φορά στις πλάτες των εργαζόμενων τις εγκληματικές ευθύνες που έχει η ίδια για την διαχείριση της πανδημίας αρνούμενη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως η αποσυμφόρησης των ΜΜΜ, των σχολικών τάξεων, ελέγχου των χώρων δουλειάς, ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Από την άλλη, με τον τεχνητό διαχωρισμό που η ίδια προωθεί με εμβολιασμένους και μη, προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, βάζοντάς μας να “τσακωνόμαστε” μεταξύ μας, ενώ ο εμβολιασμός γίνεται όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για περαιτέρω απολύσεις, εκβιασμούς και απειλείς. Ο γενικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος, αλλά δεν αρκεί! Από τη στιγμή μάλιστα που ο ιός μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα, με υποχρεωτικά και δωρεάν δύο τεστ την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και μη, επιλέγει να “πετάξει” εκτός Δημοσίου Συστήματος Υγείας, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να πληρώσουν πάνω από 80 ευρώ το μήνα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, μπουκώνοντάς τους με εκατομμύρια.

Όλα τα παραπάνω, την ίδια στιγμή που το καλοκαίρι οι παραγωγές που πραγματοποιήθηκαν είναι κοντά στο 50% λιγότερες από το καλοκαίρι του 2019, με τα μεγάλα φεστιβάλ (Rockwave, Release κλπ.), που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους, να μην πραγματοποιούνται. Αντίστοιχα και στα πανηγύρια που έγιναν ελάχιστα σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπήρχαν και ακυρώσεις συναυλιών. Οι εργαζόμενοι που δούλεψαν σε αυτές τις παραγωγές ήταν πολύ λιγότεροι ακόμα και από τις ανάγκες που απαιτούσε κάθε εκδήλωση με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση να πηγαίνει σύννεφο, δουλεύοντας ακόμα και μέρες ολόκληρες, με 2-3 ώρες ύπνου, στα όρια της εξάντλησης και εξουθένωσης, με κίνδυνο για την υγεία, καθώς δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφαλείας ή όπου υπάρχει είναι με ευθύνη των εργαζομένων.

Η κανονικότητα που “ευαγγελίζονται” κυβέρνηση και εργοδοσία είναι η παντελής έκθεση των εργαζομένων με κίνδυνο ακόμα και της υγείας τους; Εργαζόμενους που ζουν μόνο για να δουλεύουν; Συνάδελφοι που βρήκαν μεροκάματο με αυτές τις άθλιες συνθήκες να “νιώθουν τυχεροί” και την μεγάλη πλειοψηφία να είναι χωρίς κανένα εισόδημα; Αυτή είναι η κανονικότητά τους γι’ αυτό σταμάτησαν την επιδότησή μας από το Ιούνιο και μετά.

Μάλιστα, αυτή η κατάσταση θα γίνει χειρότερη τον χειμώνα, με νυχτερινά μαγαζιά που θα παραμείνουν κλειστά, με λιγότερο προσωπικό και ακόμα και όσοι δουλέψουν θα πιέζονται να δουλέψουν με μικρότερο μεροκάματο, με χειρότερες εργασιακές συνθήκες.

Η δική μας κανονικότητα είναι πολύ διαφορετική από τις επιδιώξεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Είναι αναγκαίο σήμερα να ανοίξει η συζήτηση για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που θα προασπίζει τα δικαιώματά μας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, από την ίδρυση του σωματείου μας έχουν γίνει βήματα, έχουμε κατακτήσεις που πρέπει να γίνουν συμπεράσματα για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η συλλογική συζήτηση, η διεκδίκηση, ο δυναμικός και ανυποχώρητος αγώνας μας. Αυτά πρέπει να έχουμε κατά νου και για τη συνέχεια του αγώνα μας. Είναι αναγκαίο σήμερα νέοι εργαζόμενοι του κλάδου να βγουν στο προσκήνιο, να γραφτούν στο σωματείο.

Η οργή μας πρέπει να γίνει συλλογικός αγώνας/Αυτός είναι ο δρόμος που χαράζουμε

Μόνο μέσα από τη δράση μας θα βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους, απέναντι στο νομοθετικό “οπλοστάσιο” που έχει υλοποιήσει και αυτή η κυβέρνηση σε συνέχεια όλων των προηγούμενων. Σηκώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στον νόμο έκτρωμα του Χατζηδάκη καθώς και όλων των υπολοίπων που μας θέλουν γονατισμένους στην βαρβαρότητα.

Έχουμε ευθύνη ως σωματείο να συνεχίσουμε την διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας όλων των εργαζόμενων του κλάδου, τη διεκδίκηση μέτρων επιβίωσής μας για όσο διάστημα δεν μπορούμε να εργαστούμε λόγω των περιοριστικών μέτρων.

  • Το σωματείο μας συμμετέχει στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για συντονισμό της δράσης μας την Πέμπτη 2 Σεπτέμβριου.
  • Οργανώνουμε και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Απαιτούμε:

  1. Συνέχιση της επιδότησής μας μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών ( και αυτών που γράφτηκαν μετά τις 10/1), από το Ιούνιο και για όσο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.
  2. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και τα Τέλη Κυκλοφορίας.
  3. Αναστολή πληρωμών σε Εφορία, Τράπεζες, Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
  4. Μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δωρεάν 2 rapid test την εβδομάδα για όλους, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε όχι, με ευθύνη του Κράτους και της Εργοδοσίας.
  5. Καταβολή του Εποχικού Επιδόματος για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, χωρίς προϋποθέσεις.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *