ΚΑΛΕΣΜΑ Σ.Ε.ΘΕ.Α ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Βρισκόμαστε σε μια φάση ιδιαίτερα κρίσιμη, όπου οξύνεται όλο και περισσότερο η επίθεση σε όλες τις πλευρές της ζωής μας. Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά και αναμένεται να φέρει για ψήφιση το επόμενο διάστημα, το αντεργατικό «τερατούργημα», καθιερώνοντας τη 10ωρη δουλειά, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα, το περαιτέρω τσάκισμα στην κοινωνική ασφάλιση.

Βαφτίζουν «πρόοδο» το ξήλωμα όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων, οραματίζονται την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, θέλουν να απογειωθεί κι άλλο η ευελιξία, η δουλειά «λάστιχο».  Διαμορφώνουν ένα τοπίο όπου η εργοδοσία θα μας χρησιμοποιεί όπως, όποτε και όσο επιθυμεί, για να ξεπεράσει   την οικονομική κρίση και να ρίξει τα βάρη της για άλλη μια φορά στις πλάτες μας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας μας. Αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας την ώρα που πεθαίνουν καθημερινά  δεκάδες άνθρωποι εκτός ΜΕΘ. Σε αυτή την κατάσταση εντείνεται  η καταστολή, προσπαθούν  να ενοχοποιήσουν  τους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό που διεκδικεί, για να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες.

Την ίδια στιγμή στον κλάδο μας,  η συντριπτική πλειοψηφία  των εργαζομένων είναι πάνω από ένα χρόνο άνεργοι, διευρύνεται η ανασφάλεια, ο φόβος και  η αναμονή για την επόμενη μέρα. Τα  ανεπαρκή  μέτρα  στήριξης ,  αφορούν ένα πολύ μικρό κομμάτι των εργαζόμενων στον πολιτισμό και  δεν καλύπτουν στοιχειωδώς ούτε καν  το κόστος διαβίωσης μας.  Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση στηρίζει με τεράστιες απευθείας  χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα προκλητικά προνόμια τους  μεγάλους επιχειρηματίες στο κλάδο μας.

Στους  χώρους που είναι ανοιχτοί, τα σίριαλ  επιδοτούνται με κρατικό χρήμα μέσω του ΕΚΟΜΕ, ενώ   τα 10ωρα και τα  15ωρα για τους εργαζόμενους « πάνε σύννεφο»,  χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, ενώ  αν «κάνουν  το λάθος » και  αρρωστήσουν  από τον κορονοϊό, να μένουν χωρίς μισθό.  Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της χειροτέρευσης των όρων εργασίας των εργαζόμενων, είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Στέγη με την «ενοικίαση» προσωπικού από εργολαβική (ICAP).

 Η διοίκηση της Ε.Λ.Σ αυθαίρετα έχει μετατρέψει όλες  τις Συμβάσεις Εργασίας που συνάπτει με Συμβάσεις  Έργου. Στόχος τους είναι να ωθήσουν τους εργαζόμενους να εργαστούν με «μπλοκάκι»,  η αφαίρεση κάθε δικαιώματος που έχει απομείνει  και μάλιστα  μέσα στις Συμβάσεις προβλέπεται κώδικας δεοντολογίας που βάζει εμπόδια στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων όπως  ότι η απεργία θεωρείται  «ανωτέρα βία» μαζι με λιμούς,σεισμούς, καταποντισμούς!!!

Ακόμα  πιο καθαρά φαίνονται οι επιδιώξεις  της  κυβέρνησης,  της μεγάλης εργοδοσίας και των  ιδρυμάτων στον κλάδο. Προωθούν την μετατροπή των εργαζόμενων σε ελεύθερους επαγγελματίες, την δουλειά με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Αυτό συνεπάγεται την απαλλαγή  της εργοδοσίας από το κόστος της ασφάλισης, τις συνθήκες ασφαλείας,  το εργατικό ατύχημα κ.α., φορτώνοντάς τα στις πλάτες μας.  Θέλουν να  μας πείσουν ότι  είμαστε «όλοι μια οικογένεια», μας  καλούν σε ενότητα,  ταυτίζοντας τους αγώνες των εργαζόμενων για ζωή και δουλειά με δικαιώματα με τα συμφέροντα της  εργοδοσίας που στόχος της είναι να αυξήσει τα κέρδη της.  Αυτό που επιδιώκουν να  κρύψουν είναι  πως τα κέρδη στον κλάδο μας  βγαίνουν από την σκληρή εκμετάλλευση των εργαζόμενων του Πολιτισμού, τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει διαμορφώσει η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε αυτή την λογική, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση των σωματείων,  καθιστώντας τα θεσμικούς συνομιλητές, να συνδιαμορφώνουν την κυβερνητική πολιτική. Μας ζητούν να αφήσουμε τις  διεκδίκησεις , τα αιτήματα  μας, να προσαρμόσουμε τον αγώνα  μας στις ανάγκες της οικονομίας, άρα στην υπεράσπιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με τον αγώνα μας όλο το προηγούμενο διάστημα βάλαμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, έχουμε δυσκολέψει τα σχέδια τους. Με συσπείρωση στο Σωματείο μας , με διεκδικήσεις και αιτήματα πουικανοποιούν τις ανάγκες μας,θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα. Μπροστά και στο άνοιγμα των χώρων δουλειάς, η μόνη απάντηση στην επίθεση που θα δεχθούν τα δικαιώματα μας, είναι ο συλλογικός  αγώνας . Τα δύσκολα που έχουμε μπροστά  θα τα αντιμετωπίσουμε με την συμμετοχή στο Σωματείο, στις διαδικασίες του, με την γνώμη, την συμβολή στις συλλογικές αποφάσεις,  την πάλη στους  χώρους δουλειάς για την εφαρμογή τους.

Απαιτούμε:

 • Άμεση και άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων και μέτρων προστασίας.
 • Να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τις ανατροπές, που μας γυρνάνε έναν αιώνα πίσω.
 • Ανοιχτοί χώροι δουλειάς στον πολιτισμό  με όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας ( μαζικά τεστ με ευθύνη του κράτους , εμβολιασμοί όλων των εργαζόμενων χωρίς καθυστερήσεις).
 • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κάθε εργασιακό χώρο και πρώτα και κύρια στα μεγάλα Ιδρύματα( Στέγη, United, ΜΜΑ, ΕΛΣ), στις τηλεοπτικές παραγωγές και στα σίριαλ κ.α. Διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων στις Συμβάσεις των Κρατικών Θεάτρων (Εθνικό, Λυρική Σκηνή).
 • Μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου μέχρι να επανέλθει ο χώρος σε πλήρη λειτουργία. Επιδότηση ενοικίου, ένταξη των επιδοτούμενων ανέργων μέσω ΟΑΕΔ και των ετεροαπασχολούμενων.
 • Όσοι εργαζόμενοι του κλάδου δεν εργαστούν λόγω μειωμένων παραγωγών , να ενταχθούν  στο επίδομα ανεργίας μέχρι να επανέλθει ο κλάδος σε πλήρη λειτουργία.
 • Να δοθεί το εποχικό επίδομα χωρίς καμία προϋπόθεση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

 

Το επόμενο διάστημα  προχωράμε  σε περιοδείες στους ανοιχτούς χώρους δουλειάς:

 • Την Παρασκεύη 09/4  στις 10:00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
 • Την Δευτέρα 12/4 στις 11:00 στην UTG.
 • Την Τρίτη 13/4 στις 10:00 στο Εθνικό Θέατρο και στις 11:00 στο Φεστιβάλ Αθηνών.
 • Την Τετάρτη 14/4 στις 11:00 στο Κατασκευαστικό Λυρικής και στη Metron.
 • Την Πέμπτη 15/4 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 • Την Παρασκεύη στις 11:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Οργανώνουμε  διαδικτυακές συσκέψεις ανά ειδικότητα:

 • Την Δευτέρα 12/4 στις 21:00 με τεχνικούς ήχου, ηλεκτρολόγους, φωτιστές, εικονολήπτες, μπούμαν, ηχολήπτες.
 • Την Τρίτη 13/4 στις 21:00 με ταμίες, ταξιθέτες, τεχνικούς σκηνής, φροντιστές, υπεύθυνους θεάτρου, εργαζόμενους ικριωμάτων.
 • Την Τετάρτη 14/4 στις 21:00 με σκηνογράφους, ενδυματολόγους.
 • Την Πέμπτη 15/4 στις 21:00 με stage manager, διοικητικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους σε γραφεία παραγωγής, location manager.

Την Κυριακή 11/4 στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου και θα προβληθεί  από την ιστοσελίδα και το κανάλι στο youtube του Σ.Ε.ΘΕ.Α.

Όλοι στην  Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, την Κυριακή 25 Απριλίου στις 17:00 σε χώρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Για να συζητήσουμε τα συμπεράσματα από την δράση μας και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα.

 

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *