ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Εδώ και 14 μήνες το Σωματείο μας μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου, δίνουμε σκληρές μάχες για την επιβίωσή μας, να έχουμε αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσουμε, να μείνουμε όρθιοι εν μέσω πανδημίας.

Όλο αυτό το διάστημα το Σωματείο μας ενημέρωνε, παρέμβαινε σε κάθε ζήτημα που προέκυπτε, διαμόρφωνε αιτήματα, έπαιρνε πρωτοβουλίες, δημοσιοποιούσε τα αιτήματα μας, οργάνωσε πολλές κινητοποιήσεις σε Υπουργεία, άλλες πολύμορφες δράσεις. Παρά τις δυσκολίες που έβαζαν οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι απαγορεύσεις και η ένταση της καταστολής δε φοβηθήκαμε, δε μείναμε σιωπηλοί, δεν επικαλεστήκαμε τις δυσκολίες για να περάσουμε σε αδράνεια.

Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, αντιμετωπίσαμε συλλογικά τεράστιες δυσκολίες. Από τη μία η πλειονότητα των εργαζομένων του κλάδου, βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο επιβίωσης, από την άλλη για πρώτη φορά οι αγώνες μας πίεσαν τόσο πολύ την Κυβέρνηση, είχαμε κατακτήσεις.

Δε θα επιτρέψουμε το ρολόι της κοινωνίας μας να γυρίσει ένα αιώνα πίσω.

Σήμερα, 135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο για 8ωρη εργάσιμη μέρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα που αυξάνει τον χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες, το μέγεθος της συνολικής απλήρωτης εργασίας, δίνει νέο χτύπημα στα σωματεία και στην δυνατότητα οργάνωσης των εργαζομένων.

Βέβαια οι εργαζόμενοι του κλάδου, γνωρίζουμε τι σημαίνει δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και τι σημαίνει αυτό για την προσωπική, την οικογενειακή ζωή, την ψυχολογική κατάσταση και την υγεία μας. Η ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, η κατάργηση του 8ώρου, 4ωρα και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η απλήρωτη υπερωρία, τα ωράρια λάστιχο, είναι μορφές εργασίας που συναντάμε ήδη σε πολλούς χώρους του κλάδου μας, στην πλειοψηφία των εργαζομένων, σχεδόν σε κάθε παραγωγή. Η επέκταση του εργάσιμου χρόνου χωρίς πληρωμή της υπερωρίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η ενοικίαση εργαζομένων ως το σύγχρονο δουλεμπόριο είναι αυτά που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται στον κλάδο, αυτό ακριβώς θέλουν να νομοθετήσουν. Αφού λοιπόν οι εργοδότες επέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στην πράξη την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα, η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο θα τους λύσει τα χέρια ώστε να μας ξεζουμίζουν και με τη βούλα του νόμου. Για να επιβάλουν το 10ωρο και όσοι εργοδότες μέχρι σήμερα παρουσίαζαν το προφίλ του «νόμιμου».

Είναι κοροϊδία η επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα αποτελεί ελεύθερη επιλογή του εργαζόμενου. Εργασιακή ανασφάλεια και ελεύθερη επιλογή δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Μαζί με την πίεση για αλλαγές στη ζωή μας, τα εργασιακά δικαιώματα, στο ίδιο ν/σ δρομολογούνται διατάξεις για τα σωματεία και τη λειτουργία τους. Αφού πρώτα μας λένε ότι είναι πιο «δημοκρατικό να δουλεύουμε όλη μέρα», μετά νοιάζονται για να γίνουν δήθεν και τα σωματεία πιο δημοκρατικά. Όχι συνάδελφοι δε τους έπιασε ο πόνος ούτε για την λειτουργία των σωματείων, ούτε για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, απεναντίας θέλουν να τα κάνουν του χεριού τους, χειροκροτητές της πολιτικής που καταβαραθρώνει τις ζωές και τα δικαιώματά μας.

Την ίδια στιγμή που πληθαίνει η μακάβρια λίστα των νεκρών από τη πανδημία έχοντας ξεπεράσει πλέον τους 10 χιλιάδες,  ζούμε την τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, ρημαγμένα από την πολιτική που δεκαετίες τώρα τα αποδεκατίζει. Μια κατάσταση που έφερε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε κατάσταση απόγνωσης, ενώ την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, που θα αποσυμπίεζε τα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούσαν να σωθούν ζωές. Προτίμησαν να αφήνουν πολλές δεκάδες διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία τη στιγμή που μερικά μέτρα πιο πέρα υπήρχαν ιδιωτικά νοσοκομεία με ελεύθερα κρεβάτια σε ΜΕΘ, τα οποία τα χρέωναν με 1600 ευρώ την ημέρα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των χώρων πολιτισμού παραμένει κλειστός, στους ελάχιστους χώρους μου παραμένουν ανοιχτοί είναι ενδεικτική η κατάσταση που διαμορφώνουν κυβέρνηση και εργοδοσία για την επόμενη μέρα. Χαρακτηριστικά:

Στα σίριαλ, που οι εργοδότες επιδοτούνται με κρατικό χρήμα μέσω του ΕΚΟΜΕ, τα 10ωρα, τα 15ωρα και η εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους «πάνε σύννεφο», χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, ενώ αν «κάνουν το λάθος » και αρρωστήσουν από τον κορονοϊό, η εργοδοσία τους ζητάει να υπογράφουν ότι θα μείνουν χωρίς μισθό.

Παράλληλα πληθαίνουν οι περιπτώσεις εισόδου εργολαβικών εταιρειών στον κλάδο, που «νοικιάζουν» προσωπικό σε μεγάλα ιδρύματα (Στέγη, Λυρική κλπ.), ανατρέπουν τους όρους εργασίας ακόμα και στους λίγους «τυχερούς» του κλάδου που είχαν.

Αντίστοιχα η διοίκηση της Ε.Λ.Σ αυθαίρετα έχει μετατρέψει όλες τις Συμβάσεις Εργασίας που συνάπτει με Συμβάσεις Έργου. Στόχος τους είναι να ωθήσουν τους εργαζόμενους να εργαστούν με «μπλοκάκι», η αφαίρεση κάθε δικαιώματος που έχει απομείνει. Ακόμα πιο καθαρά φαίνονται οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, της μεγάλης εργοδοσίας και των ιδρυμάτων στον κλάδο. Προωθούν την μετατροπή των εργαζόμενων σε ελεύθερους επαγγελματίες, την δουλειά με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Αυτό συνεπάγεται την απαλλαγή της εργοδοσίας από το κόστος της ασφάλισης, τις συνθήκες ασφαλείας, το εργατικό ατύχημα κ.α., φορτώνοντάς τα στις πλάτες μας.

Αυτά που ετοιμάζουν για την επόμενη μέρα στον κλάδο είναι, μπλοκάκι, ενοικιαζόμενοι από εργολαβικές, μεγαλύτερη ευελιξία και ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, μειώσεις μεροκάματων και πιο φτηνοί εργαζόμενοι, μεγαλύτερη ανασφάλεια. Για παράδειγμα υπάρχει εργολαβική εταιρεία στη Λυρική που απασχολεί με σύμβαση ημέρας ή έργου εργαζόμενους για το 8ωρο και για τις υπερωρίες ζητάει μπλοκάκι!!!!

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

το επόμενο διάστημα προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολο, θα ενταθεί η επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας, όμως δεν είμαστε μόνοι. Μέσα από τη συλλογική μας δράση, την οργάνωση στο σωματείο θα κάνουμε τα όνειρά τους εφιάλτες.

Με μια φωνή τους λέμε:

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ – ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ

Για να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά, την γιορτή της τάξης μας! Να τιμήσουμε τους χιλιάδες νεκρούς που πάλεψαν για να ζήσει η εργατική τάξη καλύτερες μέρες. Αυτή τη μάχη έδωσαν οι εργάτες του Σικάγο το 1886, οι εργάτες τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Για αυτό θυσίασαν μέχρι και την ζωή τους οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Τιμάμε τις θυσίες τους συνεχίζοντας τον αγώνα στον δρόμο που χάραξαν οι χιλιάδες νεκροί της τάξης μας.

Το Σάββατο 1η Μάη μαζί με άλλα σωματεία θα κατατεθεί στεφάνι και θα  δώσουμε μαζικό «παρών» στις 10:30 στο πάρκο δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και πορεία μέχρι το μνημείο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

 

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Στις 6 Μάη απεργούμε

Όλοι στο Σύνταγμα στις 10 π.μ.

Προσυγκέντρωση στις 9.15, πλ. Κάνιγγος

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *