ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 17:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕΘΕΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 8 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 17:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Στις 8 Μαρτίου του 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις, ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μείωση των ωρών εργασίας, εξίσωση μισθών ανδρών και γυναικών κ.α. Η 8η Μάρτη ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές του εργατικού κινήματος, όπου οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα.

Σήμερα, 111 χρόνια από την καθιέρωσή, το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, η ανισότητα και η εκμετάλλευση της γυναίκας υπάρχει ακόμα, η ανισοτιμία «ζει και βασιλεύει». Είναι μια μέρα κρίκος στον καθημερινό αγώνα για την ισοτιμία της γυναίκας, για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας – ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και το ξεδίπλωμα της οικονομικής κρίσης – βρίσκει τις εργαζόμενες γυναίκες αντιμέτωπες με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησαν η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και η εξάπλωση της πανδημίας και μαζί με όλα τα παραπάνω με την αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες.

Δυναμώνουμε την φωνή μας για την επίθεση της εργοδοσίας. Χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, απολύθηκαν, άλλες δουλεύουν με τηλεργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στις δομές Πρωτοβάθμιας ΦροντίδαςΥγείας, υποστελεχωμένο, στο οποίο υγειονομικοί άνδρες και γυναίκες δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό. Για την μετατροπή των χώρων δουλειάς, των ΜΜΜ, των σχολείων σε χώρους διασποράς του ιού, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Το Σωματείο μας στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν αποτρόπαιες πράξεις  βίας σε βάρος γυναικών και ανήλικων παιδιών. Το έδαφος μέσα στο οποίο καρποφορούν αυτά τα περιστατικά σεξουαλικής ή άλλης μορφής εργοδοτικής βίας είναι οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, οι καταναγκασμοί που δεσμεύουν τα όνειρα μιας γυναίκας, ενός νέου ανθρώπου στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον Πολιτισμό.

Χτίζουμε «ασπίδα προστασίας» απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη. Μέσα από την συλλογική δράση να σπάσει η αντίληψη ότι ο κάθε παραγωγός, η κάθε εργοδοσία, μπορεί να έχει την απόλυτη εξουσία και το δικαίωμα να ασκεί κάθε μορφή βίας πάνω σε έναν εργαζόμενο.

ΣΠΑΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ! ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ!

 

Ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, οι χώροι του πολιτισμού παραμένουν κλειστοί με το συντριπτικό ποσοστό των εργαζόμενων του κλάδου να παραμένουμε σε αναγκαστική ανεργία. Ακόμα και όταν οι χώροι λειτουργούσαν, τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τις γυναίκες ήταν  ανύπαρκτα (σκηνογράφοι χωρίς κανένα εξοπλισμό επεξεργάζονταν επικίνδυνα υλικά κ.α) Σε ένα κλάδο που δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, ούτε πλήρης ασφάλιση, δεν υπάρχουν άδειες εγκυμοσύνης ή επιδόματα.

Ετοιμάζουν νέα μέτρα για να μας εκμεταλλεύονται πιο άγρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με 10ωρα, να αμειβόμαστε με ρεπό, με 200 ευρώ κατώτερο μισθό. Ετοιμάζουν να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, στην συνδικαλιστική δράση, την ενεργή συμμετοχή και την αντικατάστασή τους με κώδικες δεοντολογίας και κανονισμούς.

Σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει απογειωθεί, θα μπορούσε να μειώνει την βαριά σωματική εργασία, να μειώνει τον εργάσιμο χρόνο με αύξηση του ελεύθερου χρόνου, μισθών, κοινωνικών παροχών. Να υπάρχουν σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Όλα αυτά όμως αποτελούν κόστος για το κράτος και την εργοδοσία.Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες τις γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο να συμμετέχουν στα σωματεία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ

 

Όλοι και όλες στην συγκέντρωση  την Δευτέρα 8 Μάρτη στις 17:30 στα Προπύλαια.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *