ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ.ΣΤΙΣ 12 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η προχθεσινή  μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στο θέαμα –  ακρόαμα στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους, για συνέχιση του αγώνα που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης, ενάντια στα νομοσχέδια που λογοκρίνουν τη Τέχνη.

Οι μαζικές αντιδράσεις από όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, καθώς και η στήριξη από χιλιάδες εργαζόμενους από άλλους κλάδους, από φοιτητές, από μαθητές πίεσαν την κυβέρνηση και την ανάγκασαν να ανακοινώσει την τροποποίηση του «άρθρου 8» του Νομοσχεδίου. Αυτό το έκανε για να μη παραπέμπει απευθείας στις διατάξεις του ευρωπαϊκού τρομονόμου, ενώ επί τοις ουσίας  διατηρείται η λογοκρισία, αλλάζοντας κάποιες λέξεις, συγκεκριμένα στο άρθρο 8α. Με βάση το τροποποιημένο άρθρο απαγορεύεται το οπτικοακουστικό υλικό “να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας”.

Η γενικόλογη διατύπωση παραπέμπει απευθείας σε λογοκρισία, καθώς ομάδα ανθρώπων μπορεί να είναι π.χ. η κυβέρνηση, η εργοδοσία, οι δυνάμεις καταστολής.

Η συνάντηση με τη γενική γραμματέα του Υπουργείο Εργασίας

Την ίδια ημέρα που πραγματοποιούνταν το μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα την γ. Γραμματέα του υπουργείου  την κ. Στρατινάκη, για να θέσουμε τα αιτήματα για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων του κλάδου. Ενημερωθήκαμε ότι:

  • Για την επέκταση της επιδότησης μέσω του Μητρώου για τους μήνες Γενάρη –Φλεβάρη, ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση στο ΦΕΚ και ενημέρωσαν πως θα μπει νέα προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι 10 Μάρτη.
  • Για τα προβλήματα με τους επιδοτούμενους ανέργους μέσω ΟΑΕΔ, μας απάντησαν ότι «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ξεχωριστά όσους παίρνουν για λίγες μέρες την επιδότηση καθώς υπάρχει τεχνική δυσκολία. Επίσης μας είπαν πως η συνολική λύση του προβλήματος αφορά ένα σύνολο 150.000 εργαζομένων από όλους τους κλάδους οι οποίοι κόβονται για τον ίδιο λόγο (λόγω επιδότησης ανεργίας), οπότε αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος που θέλουν να το εξετάσουν».
  • Για τους αποκλεισμένους από το εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ λόγω ετεροαπασχόλησης, μας απάντησαν ότι «εξετάζουν τρόπο λύσης ώστε να πάρουν το εποχικό του 2020 και όσοι ετεροαπασχολήθηκαν κατά τους μήνες επιδότησης με πιθανό σενάριο την έκδοση εγκυκλίου από τον ΟΑΕΔ που να παρακάμπτει τη διασταύρωση απασχόλησης για το παραπάνω διάστημα».
  • Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα ξαναδεί το αίτημα να ενταχθούν στην επιδότηση ενοικίου.
  • Μας διευκρίνισαν πως «δεν χάνουν την αναστολή εάν εργαστούν με μερική απασχόληση» οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που βρίσκονται σε αναστολή, ενώ μεταφέρθηκε «το πρόβλημα που έχει αναφερθεί σε σχέση με την επιδότηση Νοέμβρη – Δεκέμβρη από αρκετούς συναδέλφους πως ενώ έκαναν αίτηση και για τους δυο μήνες, αποζημιώθηκαν μόνο για τον έναν. Μας απάντησαν πως απορρίφθηκαν αιτήσεις για δυο λόγους, είτε για επιδότηση ανεργίας, είτε για πλήρη απασχόληση (40ωρο). Στην παρατήρησή μας πως οι αναφορές έρχονται από συναδέλφους που δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, απάντησαν πως υπάρχει περίπτωση λάθους και θα πρέπει να εξεταστεί κάθε περίπτωση ατομικά. Μας ζήτησαν να συγκεντρώσουμε τα ΑΦΜ των συναδέλφων και να τα παραδώσουμε προκειμένου να γίνει έλεγχος.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε  νέο συλλαλητήριο  την Τρίτη 16 Φλεβάρη στις 12:00 στα Προπύλαια, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου «Λιβάνιου» (πρώην Πέτσα)!

ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ,

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *