ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ 11:00

Η επικύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων στα Κρατικά Θέατρα (ΕΛΣ, Εθνικό) αφορά όλους τους εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα.

Οι αγώνες για την υπεράσπιση τους είναι υπόθεση όλων μας.

Από τα τέλη Ιούλη του 2020 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι εργαζόμενοι της ΕΛΣ ήρθαν  σε συμφωνία με τη διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι όροι της ΣΣΕ συζητήθηκαν διεξοδικά και έγιναν δεκτοί από τη διοίκηση, αφού είχε αποσπάσει τις υποσχέσεις από τα αντίστοιχα υπουργεία.

Πέντε μήνες μετά την υπογραφή της και ενώ η διοίκηση ισχυριζόταν ότι ήταν θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επικύρωσης από το υπουργείο Οικονομικών, αιφνιδίως ενημερώθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων από την πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΣ ότι ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να αποδεχτεί την παροχή του μηνιαίου επιδόματος σίτισης στους εργαζόμενους που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και κάποια άλλα σημεία της ΣΣΕ, με πρόσχημα την πανδημία. Με άλλα λόγια αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνηθείσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα, στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού επικαλέστηκαν σε εκπροσώπους των εργαζομένων ότι “αν δώσουν κάτι στη Λυρική, στη συνέχεια θα το ζητήσουν άλλοι 10.000 εργαζόμενοι”.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επίθεση που δεν αφορά την πανδημία, αλλά ακριβώς την επόμενη μέρα που είναι ήδη εδώ. Επικαλούνται την πανδημία για να αφαιρέσουν δικαιώματα, προετοιμάζουν το έδαφος και για άλλες περικοπές και για απολύσεις. Μιλούν για συμβάσεις που δεν θα διαπραγματευόμαστε καμία αύξηση σε μισθούς, συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα. Η επίθεση ξεκινά από τους χώρους που λειτουργούν, τα Κρατικά Θέατρα αλλά η στόχευση είναι να γενικευτεί σε όλο τον κλάδο. Και αν αυτό ισχύσει στα Κρατικά Θέατρα ας αναλογιστούμε πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά θέατρα, στις μουσικές σκηνές και στα νυχτερινά κέντρα όταν ανοίξουν.

Οι εξελίξεις που φέρνουν μαρτυρούν την στόχευση τους να πληρώσουμε εκ νέου οι εργαζόμενοι και αυτή την κρίση. Έχουμε ζήσει στο πετσί μας τις ανατροπές της προηγούμενης οικονομικής κρίσης με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας, με αδήλωτες υπερωρίες κ.α και έχουμε εμπειρία.

ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ

Για μας επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Η σύμβαση στα Κρατικά Θέατρα είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας και είναι μια σημαντική βάση διεκδίκησης για όλους τους χώρους στο Θέαμα – Ακρόαμα.

Αποδεχόμαστε το κάλεσμα των σωματείων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και καλούμε σε συμμετοχή και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην κινητοποίηση την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 11 π.μ  και απαιτούμε:

  • Άμεση επικύρωση της ΣΣΕ στη Λυρική και στο Εθνικό Θέατρο
  • Άμεση υπογραφή ΣΣΕ για κάθε ειδικότητα στα Κρατικά Θέατρα
  • Υπεράσπιση των συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων
  • Αμοιβές για ψηφιακή εγγραφή και εκτέλεση
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *