Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 21 Γενάρη

Έχουν περάσει δέκα και πλέον μήνες από την έναρξη της πανδημίας, από το κλείσιμο των χώρων δουλειάς. Ύστερα από τις κινητοποιήσεις και την πίεσή μας προς την κυβέρνηση, καταφέραμε να έχουμε κάποιες κατακτήσεις, να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Παρ’  όλους τους αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα , η κυβέρνηση είναι ανένδοτη στο να ενισχύσει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.  Το κριτήριο της είναι να  μετράει την ζωή και την υγεία μας με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας, δηλαδή τα κέρδη των εταιρειών.  Από τη μία μοιράζουν δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους,  στα πανάκριβα ΝΑΤΟϊκά εξοπλιστικά προγράμματα,  στα ΜΜΕ,  ενώ για τους εργαζόμενους φέρνει περικοπές για την Υγεία,  την Παιδεία,  πενιχρές επιδοτήσεις με το σταγονόμετρο και για λίγους.

Είναι ενδεικτικό πως από τους εργαζόμενους του κλάδου μια μικρή μειοψηφία είναι στα μέτρα αναστολής, ένα άλλο κομμάτι ζει με το επίδομα ανεργίας με το «παχυλό» επίδομα των 400ευρώ,  λίγοι επιδοτούνται από το Μητρώο,  διότι πολλοί είναι μακροχρόνια άνεργοι, πολλοί ετεροαπασχολούνται για λόγους επιβίωσης,  άλλοι δεν εντάσσονται στο Μητρώο διότι οι εργοδότες τους δήλωναν άλλη ειδικότητα, οι νέοι εργαζόμενοι που δουλεύουν  στον κλάδο λιγότερο από 4 χρόνια επίσης αποκλείονται.   Όλοι αυτοί δεν ενισχύονται ούτε με μισό ευρώ από τα μέτρα στήριξης και προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς κανένα εισόδημα από την αρχή της πανδημίας παρά τις μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις.

Την ίδια στιγμή που και όσοι «τυχεροί»  ενισχύονται με την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού, βλέπουν ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα να μπαίνει στους λογαριασμούς τους 2 μήνες μετά.  Ενδεικτικό είναι ότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου άνοιξε στις 19 Ιανουαρίου,  ενώ τα έξοδά για μια οικογένεια τρέχουν κανονικά, νοίκια, λογαριασμοί κλπ. Ταυτόχρονα,  η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει τους επόμενους  μήνες συνεχίζεται, κάτι που ενισχύεται και με τις αντιφατικές δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας. Τα σχέδιά τους πρέπει να μείνουν στα χαρτιά. Χρειάζεται να μεγαλώσει η συζήτηση για τα δικαιώματά μας,  για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Χρειάζεται να μεγαλώσει η συσπείρωση στο Σωματείο για να αποκρούσουμε την επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Καλούμε να μεγαλώσει ο αγώνας που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας,  για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Καλούμε σε συμμετοχή των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 21 Γενάρη στις 12:00. Ζητάμε από τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν να δηλώσουν έγκαιρα την συμμετοχή τους, αποστέλλοντας  ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο email του Σωματείου. Στην κινητοποίηση θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μέσα ατομικής προστασίας κτλ).

Απαιτούμε :

  • Καθολική ένταξη των εργαζομένων του κλάδου σε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μέχρι το πέρας της πανδημίας.
  • Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα. Τέλος η απαράδεκτη καθυστέρηση μηνών.
  • Επιδότηση ενοικίου για τους εργαζόμενους στον κλάδο, όπως και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
  • Διαγραφή χρεών προς  Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.  Να καταργηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των εργαζόμενων  (πλειστηριασμοί, εξώσεις,  κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων).  Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους  σε κάθε εργαζόμενο και στην οικογένειά  του τα βασικά αγαθά: εισόδημα, φαγητό, θέρμανση, ρεύμα, τηλέφωνο-ίντερνετ, νερό.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *