ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου το  σωματείο  μας – μαζί με άλλα σωματεία του κλάδου – πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, για τα μέτρα στήριξης όλων των εργαζόμενων του κλάδου. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου – στην οποία προτάξαμε τα αιτήματά μας – απαιτώντας την άμεση επίλυσή τους.

Στο αίτημά μας να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την αποζημίωση μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών για τους μήνες Γενάρη – Φλεβάρη, μας απάντησαν πως δεν έχει συζητηθεί ακόμα το ζήτημα αυτό. Απαιτήσαμε να πάρουν άμεσα απόφαση και όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις που βλέπουμε με την αποζημίωση Νοέμβρη – Δεκέμβρη.

Στο αίτημά μας για την επιδότηση ενοικίου – όπως ισχύει και στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή – αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης (διαγραφή χρεών, προστασία από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κτλ)  μας δήλωσαν ότι δεν είναι θέμα του Υπουργείου Εργασίας αλλά του Οικονομικών, δηλαδή ακούσαμε την μόνιμη απάντηση που μας δίνουν σε κάθε κινητοποίηση. Εδώ και 4 μήνες «έχει κοπεί η σύνδεση μεταξύ των 2 υπουργείων»!!

Για τον αποκλεισμό των επιδοτούμενων ανέργων από τον ΟΑΕΔ. Επισημάναμε πως το σύστημα δεν δέχεται τις δηλώσεις συναδέλφων που έχουν λάβει επιδότηση ανεργίας για τον μήνα αναφοράς, έστω κι αν αφορά μόνο μία μέρα. Μας απάντησαν πως ο ΟΑΕΔ δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία ανά επιδοτούμενο, απαντάει μόνο ναι ή όχι στο ερώτημα εάν πήρε ο εργαζόμενος επίδομα ανεργίας. Όταν απαιτήσαμε να δοθεί στους συναδέλφους η αναλογία της αποζημίωσης για το μέρος του μήνα αναφοράς που βρίσκεται εκτός επιδότησης, μας απάντησαν πως θα το εξετάσουν.

Μας διευκρίνισαν επίσης πως για τους δικαιούχους της αποζημίωσης προβλέπεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη 25 ενσήμων ανά μήνα.

Απαιτήσαμε να ολοκληρωθεί άμεσα η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων για την αποζημίωση Νοέμβρη – Δεκέμβρη. Μας απάντησαν πως προσπαθούν να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Για τους εργαζόμενους που πήραν την αναλογία της αποζημίωσης μέσω αναστολής για ένα μέρος του μήνα αναφοράς, διευκρινίστηκε πως δικαιούνται να διεκδικήσουν αναλογία της αποζημίωσης μέσω του Μητρώου για το υπόλοιπο μέρος του μήνα. Αυτό δεν αφορά τον Νοέμβρη.

Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ζητήσαμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να εντάσσει στους δικαιούχους της αποζημίωσης όλους τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Η απάντηση τους ήταν πως υπολογίζουν ως πλήρη απασχόληση το 40-ωρο ( ανά εβδομάδα), συνεπώς όσοι έχουν λιγότερες από 40 ώρες είναι δικαιούχοι.

Τέλος ζητήσαμε να μας δώσουν στοιχεία για το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Καλλιτεχνών, για τον αριθμό των αιτήσεων και πόσες από αυτές έχουν εγκριθεί. Μας έδωσαν τα παρακάτω στοιχεία:

  • Μέχρι τις 20 Οκτώβρη (τελική προθεσμία για την αποζημίωση Σεπτέμβρη – Οκτώβρη) είχαν γίνει περίπου 18 χιλιάδες αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο, από τις οποίες με αφαίρεση των διπλών εγγραφών έμειναν περίπου 16 χιλιάδες.
  • Μέχρι τις 10 Γενάρη (τελική προθεσμία για αποζημίωση Νοέμβρη – Δεκέμβρη) είχαν γίνει 44.963 αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο οι οποίες, σύμφωνα με τον υπολογισμό του Υπουργείου αντιστοιχούν σε περίπου 36 χιλιάδες εργαζόμενους (καθώς με το νέο καθεστώς προβλέπεται η δυνατότητα πολλαπλών δηλώσεων ανά εργαζόμενο).

Αυτό από τη μια πλευρά δείχνει μια αυξητική τάση, από την άλλη υπολείπεται πολύ από την συνολική κάλυψη του κλάδου. Υπενθυμίζουμε στοιχεία που έδωσαν τα ίδια τα Υπουργεία:

 

  • Για τον Μάρτη – Απρίλη του 2020 χορήγησαν αποζημίωση ειδικού σκοπού σε λίγο παραπάνω από 50 χιλιάδες εργαζόμενους του Πολιτισμού.
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση τον Απρίλη υπολόγιζε τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό σε περίπου σε 100.000.
  • Η έκθεση Πισσαρίδη υπολογίζει τον αριθμό αυτό σε 130.000 εργαζόμενους.

Έχουν περάσει δέκα και πλέον μήνες από την έναρξη της πανδημίας, από το κλείσιμο των χώρων δουλειάς και από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι η τεράστια πλειοψηφία των εργαζόμενων του κλάδου παραμένει εκτός μέτρων στήριξης.

Τώρα χρειάζεται επαγρύπνηση, να οργανώσουμε την πάλη μας, τις διεκδικήσεις μας. Η απάντηση μας να είναι η συσπείρωση στο Σωματείο, η ενίσχυση του συλλογικού μας αγώνα.

Είμαστε σε ετοιμότητα και οργανώνουμε τα επόμενα βήματα του αγώνα μας για να πάρουμε απάντηση για τα δίκαια αιτήματά μας, για την εξασφάλιση της ουσιαστικής  ενίσχυσης των εργαζόμενων του κλάδου μέχρι το τέλος της πανδημίας.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *