Ανακοίνωση ΣΕΘΕΑ για την νέα χρονιά

Με την έναρξη της νέας χρονιάς – εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας – συνεχίζεται με  αμείωτο ρυθμό η  επίθεση στα δικαιώματα μας. Μαζί με τις ανατροπές στα εργασιακά και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, προαναγγέλλουν   νέο γύρο  αντιασφαλιστικής επίθεσης για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα η κυβέρνηση  συνεχίζοντας την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας – που έχουν υλοποιήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις –  από τη μία πετσόκοψε 572 εκατομμύρια ευρώ από την υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό και από την άλλη προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί, τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τον ερχομό του εμβολίου και των lockdown, γιατί εδώ και δέκα μήνες δεν έχει πάρει ούτε ένα  ουσιαστικό μέτρο για τη  θωράκιση του δημοσίου  συστήματος υγείας. Όπως κανένα ουσιαστικό μέτρο δε πήρε για το άνοιγμα των σχολείων, για τους χώρους δουλειάς που είναι βασική εστία υπερμετάδοσης του ιού αλλά και για την τραγική κατάσταση στα ΜΜΜ.

Από το πρώτο κλείσιμο των χώρων δουλειάς, από τον μακρινό Μάρτη του 2020, το βασικό αίτημα  του Σωματείου ήταν η ουσιαστική στήριξη όλων των εργαζόμενων του κλάδου για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι το πέρας της πανδημίας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση κάτω από την πίεση και τους αγώνες μας, αντί  για ένα οικονομικό δίχτυ προστασίας, ενισχύει ένα μικρό κομμάτι που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας με το «παχυλό» επίδομα των 534 ευρώ. Ένα άλλο κομμάτι με το «παχυλό» επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ το οποίο θα λήξει νωρίτερα από την έναρξη των δραστηριοτήτων στον κλάδο μας, χωρίς καμία πρόβλεψη για μείωση ενοικίου, ΔΕΚΟ, κτλ. Ένα άλλο κομμάτι των συναδέλφων επιδοτείται μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών το οποίο έχει μια σειρά προβλήματα όπως οι τεράστιες καθυστερήσεις στις αιτήσεις άρα και στην καταβολή της αποζημίωσης, τους κόφτες για το ποιος είναι «επαγγελματίας» και ποιος όχι  και δε προβλέπει μείωση ενοικίου, ΔΕΚΟ κ.α. Φυσικά υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι εργαζόμενων του κλάδου που μένει ακάλυπτο από κάθε είδους ενίσχυσης.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έφερε και φέρνει σωρεία από νόμους και τροπολογίες ( ΠΝΠ, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΚΟΜΕ, Ψηφιακός Μετασχηματισμός κλπ),  τα οποία θα παραμείνουν και με το πέρας της πανδημίας και σκοπό έχουν την ενίσχυση της εργοδοσίας, την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που διαμορφώνεται:

 • Είναι το ΕΚΟΜΕ, όπου οι εργοδότες – παραγωγοί έχουν πάρει ήδη εκατομμύρια αυξάνοντας τα κέρδη τους σε σύγκριση ακόμα και πριν το 2008, την ίδια στιγμή που οι όροι εργασίας, τα ωράρια και οι μισθοί πχ στα σίριαλ είναι χειρότεροι από πριν.
 • Στα κρατικά θέατρα και οργανισμούς οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν και τι σύμβαση θα υπογράψουν. Όταν η κατάσταση είναι τέτοια στα κρατικά θέατρα ας σκεφτούμε ποια πραγματικότητα διαμορφώνουν στα ιδιωτικά.
 • Βασική στόχευση είναι  η γενίκευση της δουλειάς με το μπλοκάκι και η είσοδος όλο και περισσότερων εργολαβικών εταιριών με  την ενοικίαση εργαζομένων. Η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου εδώ και χρόνια,  πόσο μάλλον σήμερα, έχουν βάλει στο μάτι την ασφάλισή μας και επιδιώκουν την «αυτασφάλιση» του εργαζόμενου για να απαλλαγούν από την υποχρέωση της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, να επεκταθεί η δουλειά με το μπλοκάκι. Το παράδειγμα του Κατασκευαστικού της Λυρικής όπου όταν άλλαξε η εργολαβική εταιρεία, οι εργαζόμενοι από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκαν άνεργοι, έρχεται να συμπληρώσει η περίπτωση των εργαζομένων στη ΣΤΕΓΗ . Αυτή την στιγμή μεγάλο κομμάτι των εργολαβικών της ΣΤΕΓΗΣ αφήνονται χωρίς κανένα εισόδημα εν μέσω πανδημίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εισόδου της εργολαβικής εταιρείας στη ΣΤΕΓΗ και της ανατροπής της προηγούμενης σύμβασης  των εργαζόμενων.

Έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη κρίση με τις ανατροπές στα εργασιακά με τα εισοδήματα να συρρικνώνονται δραματικά. Αυτό προετοιμάζουν και διαμορφώνουν σήμερα  καθώς η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ, θέλουν να βάλουμε πλάτη θυσιάζοντας τα δικαιώματα μας για να βγουν αλώβητοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες από την κρίση.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσουμε την πάλη μας, να οργανώσουμε τις διεκδικήσεις μας απέναντι στο κράτος, την κυβέρνηση, την καταστολή και τον αυταρχισμό. Η απάντηση μας στα σχέδια κυβέρνησης – εργοδοσίας να  είναι η μαζικοποίηση και η συσπείρωση στο Σωματείο.

 

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια

Απαιτούμε :

 • Ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, εκτός από το επίδομα των 534 ευρώ , μείωση ενοικίου, αναστολή πληρωμών σε εφορίες, τράπεζες και ΔΕΚΟ .
 • Η αποζημίωση από το Μητρώο Καλλιτεχνών και Εργαζόμενων να πραγματοποιείται  χωρίς καμία καθυστέρηση και για όσο διαρκεί η πανδημία.
 • Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους να διαρκέσει μέχρι το πέρας της πανδημίας. Να υπάρξει άμεσα πρόβλεψη για μείωση ενοικίου, αναστολή πληρωμών σε εφορίες, τράπεζες και ΔΕΚΟ.
 • Μείωση προϋποθέσεων για το εποχικό επίδομα.
 • Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς . Όπου έχουν ήδη υπογραφεί να υλοποιηθούν άμεσα όπως στην ΕΛΣ και στο Εθνικό Θέατρο.
 • Να ανανεωθούν όσες συμβάσεις εκτάκτων λήγουν σε κρατικά θέατρα.
 • Να προστατευτούν πνευματικά – συγγενικά δικαιώματα πχ σκηνογράφους – ενδυματολόγους.
 • Να δημιουργηθούν κωδικοί επαγγέλματος για όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων του κλάδου.
 • Καμία σκέψη από την κυβέρνηση να φέρει τις ανατροπές του αιώνα με την κατάργησης του οκτάωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τον νέο συνδικαλιστικό νόμο κ.α.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *