10 ΝΟΕΜΒΡΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συνάδελφοι – ισσες,

Η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, μόλις λίγα 24ωρα πριν φρακάρει τελείως το σύστημα υγείας και εξαντληθούν και οι τελευταίες κλίνες ΜΕΘ. Τα κρούσματα αυξήθηκαν σε ανησυχητικό βαθμό, δείχνοντας αυτή η εξέλιξη ότι κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες, που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν στον «τζόγο» και στη λογική κόστους – οφέλους την υγεία του λαού.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου αλλά και συνολικότερα καθημερινά βρισκόμαστε όλο και πιο εκτεθειμένοι στην πανδημία της covid 19 με την κυβέρνηση να επιμένει να μας κουνάει το δάχτυλο, αναδεικνύοντας την προσωπική μας ευθύνη. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση το αξιοποίησε αποκλειστικά για να «μπουκώσει» τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους κλινικάρχες με «ζεστό» χρήμα, αντί να θωρακίσει το σύστημα υγείας. Την ίδια ώρα από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση δεν έχει σταματημό με τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που έφερε και συνεχίζει να φέρνει δήθεν ως έκτακτα, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους.

Οι ειδικοί προειδοποιούσαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας ότι θα έρθει και δεύτερο και ότι πρέπει να παρθούνε μέτρα τα οποία διεκδίκησε το Σωματείο μας . Η κυβέρνηση αφού έπαιξε το καλοκαίρι την υπεύθυνη στάση του λαού στο χρηματιστήριο των κερδών των μεαγαλοξενοδόχων και των tour – operator , άφησε στο έλεος τους σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και εξόπλισε την μεγαλοεργοδοσία με όλα τα όπλα, ώστε να μην γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, με εργοδοτικό ξεσάλωμα, που μετέτρεψαν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Το «θωρακισμένο σύστημα υγείας» άντεξε μόλις και μετά βίας μερικές εβδομάδες, πριν περάσει στο «κόκκινο». Δηλ οι τεράστιες ελλείψεις συνεχίζουν να υπάρχουν, οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ για να πάνε στη δουλειά όπου δεν υπάρχει κανένα  ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Όμως και τώρα με το νέο lockdown η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι όποιος χρόνος κερδηθεί θα κατατεθεί στην αγορά των Χριστουγέννων για να ανακάμψει ο τζίρος των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Επιπλέον η πανδημία μετατρέπεται σε μεγάλη ευκαιρία για να τρέξουν τα αντεργατικά σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας. Πρώτο στη λίστα των νομοσχεδίων βρίσκεται η νομοθέτηση του 10ωρου, με απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση της δουλειάς και την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση φέρνοντας νέα εμπόδια στην απεργία κ.α .Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνθήκες κρίσης οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο για να βγουν αλώβητοι από την κρίση οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι’ αυτό βάζουν στο στόχαστρο τα ταξικά σωματεία και τις συλλογικές διαδικασίες. Δείχνει τη μόνη επιλογή που έχουν οι εργαζόμενοι αλλά και το τι φοβούνται μεγαλοεργοδοσία και κυβερνήσεις. Το μόνο που μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντεργατική πολιτική είναι η ζωντανή μαζική συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων μέσα από το ΣΕΘΕΑ. Σε αυτή τη κατεύθυνση ανοίγουμε τη συζήτηση ,παίρνουμε όλοι θέση μάχης και αξιοποιούμε την απεργία στις 26 Νοέμβρη

Μπροστά στην αυριανή μέρα δράσης για την υγεία του λαού, απαιτούμε:

  • Την πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού,
  • Την άνευ όρων επίταξη ιδιωτικών κλινών και κλινικών, ΜΕΘ, εργαστηριακού εξοπλισμού,
  • Την ένταξη και υπαγωγή των ιδιωτών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό,
  • Την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων προστασίας για όλους τους εργαζομένους που ρισκάρουν την ζωή τους στους τόπους δουλειάς.
  • Ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία
  • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων
  • Κανένας εργαζόμενος, άνεργος , επαγγελματίας να μη μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα
  • Έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις
  • Να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό τερατούργημα

Την Τρίτη 10/11 οργανώνουμε περιοδεία του Σωματείου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 9 π.μ και στις 11 π.μ στο Κατασκευαστικό της Λυρικής.

Το ΔΣ του  Σωματείου θα συμμετάσχει στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 16:00

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου σε αγωνιστική οργάνωση στο ΣΕΘΕΑ

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *