ΣΧΟΛΙΟ Σ.Ε.ΘΕ.Α ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης της ΠΟΘΑ, 2 ημέρες πριν από την απεργία στις 26 Νοεμβρίου, φανταζόμασταν ότι τα σωματεία που συμμετείχαμε θα συζητάγαμε για το πώς έχουμε προετοιμάσει την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, το κλίμα που επικρατεί στους χώρους, στους συναδέλφους. Να συζητήσουμε πως μέχρι τελευταία στιγμή θα σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία, το φόβο, τις μορφές που θα συμμετάσχουμε στην απεργία.
Απεναντίας η συζήτηση αντί να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της απεργίας, το τι κρίνεται σε αυτή, πώς θα «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς, έμεινε μόνο στη μορφή που θα πάρει, αν θα γίνει μοτοπορεία κλπ. Εκτός από αυτό ακούστηκαν και διάφορα «ωραία» όπως του Αντιπροέδρου της ΕΤΕΚΤ, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε « για ποια απεργία μιλάμε, δε μπορεί να γίνει απεργία, όσοι τεχνικοί εργάζονται στα τηλεοπτικά γυρίσματα, στα σίριαλ δεν είναι τεχνικοί, τους έχουν «βαφτίσει» τεχνικούς, δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος κλπ.». Παραλίγο να πει ότι δεν είναι τεχνικοί αλλά ηθοποιοί που παριστάνουν τους τεχνικούς!!! Προφανώς ο κ. αντιπρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για την εντατικοποίηση που υπάρχει στις τηλεοπτικές παραγωγές, τα 10ωρα και 12ωρα, τα πολλαπλά κρούσματα, με εργαζόμενους που δουλεύουν ακόμη και με πυρετό, κάτω από τις επιτάξεις της εργοδοσίας να μην υπάρχει καμία ώρα χαμένη και να συνεχιστούν κανονικά τα γυρίσματα.
Στην παρέμβαση που έκανε το σωματείο μας αναφέρθηκε στα εξής: στις πρωτοβουλίες που πήραμε μπροστά στην οργάνωση της απεργιακής μάχης, στις περιοδείες και παρεμβάσεις στους ανοιχτούς χώρους δουλειάς, όπως τα μεγάλα ιδρύματα, οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να κλείσουν αυτοί οι χώροι την ημέρα της απεργίας, στην ενημέρωση των εργαζομένων για την απεργία, στις παρεμβάσεις στις μέρες δράσης για την Υγεία, τα ΜΜΜ. Σχετικά με τις μορφές που θα επιλεγούν από τα σωματεία για την ημέρα της απεργίας, η τοποθέτησή μας ήταν σαφής. Εκτός από τη συμμετοχή στην κεντρική κινητοποίηση που υπάρχει στις 10 από τα εργατικά σωματεία, τα συνδικάτα στο Υπουργείο Εργασίας, κάθε σωματείο μπορεί να οργανώσει και άλλες μορφές ώστε να αναδειχτούν τα προβλήματα του χώρου (π.χ. κινητοποίηση έξω από studio που γίνονται γυρίσματα κλπ.). Ύστερα από την τοποθέτησή μας το λόγο πήρε ο Γ. Γραμματέας του ΣΕΗ, ο οποίος δήλωσε ότι «εδώ συζητάμε για τη μοτοπορεία, και όποιος δε θέλει να μιλήσει για αυτό να αποχωρήσει από την Τηλεδιάσκεψη». Τοποθέτηση που δε συμβάλλει διόλου για να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στα σωματεία, βάζει εμπόδιο στην κοινή δράση και τον συντονισμό.
Συνάδελφοι, ο ρόλος των σωματείων είναι η ενημέρωση με το περιεχόμενο της απεργίας, οι παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, η πολύμορφη δράση και προετοιμασία από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε η απεργία, η οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων έναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, και όχι η ψυχανάλυση 2 μέρες πριν την απεργία με τηλεδιασκέψεις κάθε μέρα.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή το Σωματείο μας θα δώσει μάχη για την επιτυχία της απεργίας!
Ήρθε η ώρα και για το δικό μας Lockdown στην ασυδοσίας κυβέρνησης κ εργοδοσίας!
Να παγώσουν τα γυρίσματα, οι πρόβες, να μην ανέβει καμία παραγωγή!
26 Νοέμβρη απεργούμε!
Διεκδικούμε υγεία και δικαιώματα στη δουλειά και την επιβίωση μας!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *