ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ- ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ- ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ & ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε να εξελίσσεται ένα όργιο καταστολής και αυταρχισμού. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία της δημόσιας υγείας  ήταν μόνο το πρόσχημα για την απαγόρευση, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.  Φανερώνεται ότι η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει « σιγή νεκροταφείου», ώστε να ψηφιστούν (πάνω στα ήδη ψηφισμένα)  και να εφαρμοστούν σκληρά αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα, για να βγουν αλώβητοι και από αυτή την οικονομική κρίση οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η κορύφωση ήταν η απρόκλητη και αναίτια επίθεση στην πορεία του Πολυτεχνείου με στόχο να διαλύσει την συγκέντρωση των συνδικάτων – φορέων που τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας. Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση στόχευε, από τη μία, να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων και από την άλλη να ξεμπερδέψει  με το αγωνιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου. Τα συνθήματα που δέσποζαν στις πύλες του Πολυτεχνείου πριν 47 χρόνια, κάθε χρόνο αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή μας γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί  που προμηνύουν τραγωδίες για τους λαούς  της περιοχής.

Αυτοί που άνοιξαν τον τουρισμό χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγείας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων και των tour- operator. Αυτοί που εδώ και 8 μήνες δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό για την ενίσχυση του συστήματος υγείας με τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, ΜΕΘ, υγειονομικό υλικό, την ίδια ώρα που πριμοδοτούνται  με κάθε τρόπο οι κλινικάρχες και οι κάθε λογής έμποροι της υγείας. Δεν έχουν κάνει τίποτα για να σταματήσει η «σαρδελοποίηση»  όσων πάνε στη δουλειά τους με τα ΜΜΜ. Δεν έχουν κάνει τίποτα για την τραγική  κατάσταση στα σχολεία που βιώνουν μαθητές, δάσκαλοι και γονείς. Αυτοί που αφήνουν την εργοδοσία να αλωνίζει στους χώρους δουλειάς και στους οίκους ευγηρίας, μετατρέποντας τους  σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Αυτοί λοιπόν έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι και τηρούν  όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά  αναδεικνύουν και αγωνίζονται για να υπάρξει ουσιαστική κρατική ευθύνη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο  έχουμε πρωτοβουλίες σωματείων που αναπτύσσουν πολύπλευρη αγωνιστική δράση για τα θέματα του κλάδου όπως τα προηγούμενα, αλλά και γενικότερα θέματα που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους, όπως η πρόσφατη Ημέρα Δράσης για την Υγεία ( 10 Νοέμβρη) και η Ημέρα Δράσης για τις συγκοινωνίες (19 Νοέμβρη).

Στον κλάδο μας η κατάσταση για τον φετινό χειμώνα και τους επόμενους μήνες προβλέπεται δυσοίωνη για τους εργαζόμενους. Το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου δεν καλύπτεται ούτε με τα στοιχειώδη μέτρα επιβίωσης και η ανεργία προβλέπεται να είναι η «κανονικότητα» για τους περισσότερους συναδέλφους τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Όμως και όσοι ελάχιστοι «τυχεροί»  δουλεύουν στον κλάδο, όπως πχ οι τεχνικοί στα τηλεοπτικά γυρίσματα, αντιμετωπίζουν τα ελλιπή μέτρα προστασίας και την έξαρση κρουσμάτων σε συνδυασμό με τα«θεσμοθετημένα »10ωρα και 12ωρα!

Με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση, έβγαλε  από τα συρτάρια της σχεδιασμούς που συμπυκνώνονται στα εξής στους χώρους μας: Συγκέντρωση της πολιτιστικής παραγωγής σε λίγα Ιδρύματα («ιδρυματοποίηση»), χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ανάπτυξη ψηφιακού πολιτισμού χωρίς πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με τα 4 ΦΕΚ που είδαμε για τον πολιτισμό το καλοκαίρι (για επιχορηγήσεις σε θέατρο, χορό, οπτικοακουστικό, νόμος για το Ακροπόλ). Φαίνεται και μέσα από τη συζήτηση για voucher για τις άδειες θέσεις, ποιους επιδιώκουν να ενισχύσουν και αυτοί δεν είναι οι μικροί παραγωγοί.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις  με είσοδο εργολαβικών εταιριών, γενίκευση δουλειάς με μπλοκάκι, μη απόδοσης δεδουλευμένων. Ταξιθέτες εργαζόμενοι ωρομίσθιοι στο Φεστιβάλ Αθηνών δεν έχουν πάρει δεδουλευμένα λόγο της αναστολής τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Οι εργαζόμενοι στα Αθηναϊκά θέατρα δεν έχουν πάρει το  επίδομα άδειας και την αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας εδώ και 5 μήνες! Οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο Μουσικής δε γνωρίζουν πως θα πληρωθούν για το διάστημα αυτό ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΓΥΨΟ- Η ΠΑΛΗ ΜΑΣ  ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας!  Μόνο με τον συλλογικό αγώνα και τη συσπείρωση στο Σωματείο μας μπορούμε  να βάλουμε φρένο στην εντεινόμενη επίθεση που δεχόμαστε, για να μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Το επόμενο διάστημα έρχεται προς ψήφιση το νομοθετικό τερατούργημα, που περιλαμβάνει 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και την απεργία. Γενικεύεται ακόμα περισσότερο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για να δουλεύουμε όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης, εντείνεται η εκμετάλλευσή  μας για να αυξάνονται τα κέρδη τους.  Θέλουν να διασφαλίσουν  τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό οξύνεται η  καταστολή και πάει χέρι – χέρι με το νέο συνδικαλιστικό νόμο( ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, προσωπικό ασφαλείας κ.α) Θέλουν τους εργαζόμενους αλυσοδεμένους για  να φορτώσουν άλλη μια κρίση πάνω μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας, η συλλογική διεκδίκηση για :

  • Καθολικά μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου χωρίς προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της πανδημίας. Να ενταχθούν όλοι όσοι είναι καταγεγραμμένοι στο ΕΡΓΑΝΗ, με 5 ένσημα από τις αρχές του 2019. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και με εργόσημο.
  • Διαγραφή χρεών  σε Τράπεζες, ΔΕΚΟ, Εφορία. Να σταματήσουν οι απειλές για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις λογαριασμών. Κανένα σπίτι χωρίς νερό-ρεύμα-τηλέφωνο- διαδίκτυο, κανένα σπίτι χωρίς εισόδημα.
  • Να μειωθούν οι προϋποθέσεις για να πάρουν το εποχικό επίδομα περισσότεροι συνάδελφοι.
  • Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλες τις βαθμίδες, από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τις ΜΕΘ . Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και κλάδων (γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ.)  Όχι στην μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με πύκνωση των δρομολογίων, στα σχολεία με αποσυμφόρηση των τάξεων.
  • Αυστηρός έλεγχος στους εργοδότες για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και προστασίας στους χώρους εργασίας.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ζωή και η υγεία του λαού δεν κοστολογούνται και δεν μπαίνουν στο ζύγι των αναγκών της οικονομίας.
  • Να παρθούν πίσω, να μην κατατεθούν τα απαράδεκτα νομοσχέδια για γενίκευση της 10-ωρης εργασίας, της τηλε-εργασίας, για το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και την συνδικαλιστική δράση.

26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Συμμετέχουμε ενεργά, είτε οι χώροι μας είναι ανοιχτοί, είτε κλειστοί, είτε κάνουμε πρόβες, είτε είμαστε άνεργοι, είτε δουλεύουμε και σε άλλους κλάδους λόγω της κατάστασης. Ενώνουμε τη φωνή μας όλοι οι εργαζόμενοι μαζί.

 

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΑ, ΚΑΝΕΝΑ ΓΥΡΙΣΜΑ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ  ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *