ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Το Σ.Ε.ΘΕ.Α. ενόψει της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ, δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών εργαζομένων και καλεί συνολικά τους εργαζομένους κάθε κλάδου να εντείνουν τους αγώνες τους για την διεκδίκηση ενός θωρακισμένου δημόσιου συστήματος υγείας, χωρίς ελλείψεις, αλλά και για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Το Σωματείο μας, από την αρχή κιόλας της πανδημίας του κορονοϊού, κατήγγειλε τις πολιτικές όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων που συστηματικά υπονόμευαν και υπονομεύουν την δημόσια υγεία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την επαρκή χρηματοδότησή της, το άνοιγμα και τη στελέχωση μονάδων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, την κάλυψή τους σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ταυτόχρονα, σε συντονισμένη δράση με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία φωνάζαμε για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων που η εργοδοσία βρήκε εν μέσω πανδημίας την ευκαιρία να διαλύσει ακόμα περισσότερο, όπως και για την εγγύηση της προστασίας της υγείας λαού κι εργαζομένων στους τόπου δουλειάς, απαιτώντας την διενέργεια διαγνωστικών τεστ με επιβάρυνση της εργοδοσίας, την διασφάλιση των απαραίτητων ατομικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και την αύξηση των καθημερινών δρομολογίων.

Τα αιτήματα που βάζαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, επανέρχονται ακόμα πιο επιτακτικά σήμερα που αποδεικνύεται τραγικά ότι τίποτα δεν έχει λυθεί για τους εργαζομένους σε κανένα επίπεδο, ενώ η στάση της κυβέρνησης παραμένει προκλητική. Το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης που αναπαράγεται εδώ και μήνες, μετατοπίζει το πρόβλημα, φωτογραφίζοντας σαν βασικό υπαίτιο για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τον ίδιον τον λαό, κι όχι το κράτος και τις διαχρονικές πολιτικές κατευθύνσεις του.

Αντί της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και καθολικής στήριξης του δοκιμαζόμενου λαού, η κυβέρνηση προσπαθεί με ημίμετρα κι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να ξεγελάσει τους εργαζόμενους. Οι ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, οι μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, οι εξαντλητικές υπερωρίες, ο τρόπος αξιοποίησης των ΜΕΘ, δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ τα αφηγήματα περί δήθεν διπλασιασμού των κλινών που προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό, καταρρέουν αποδεικνύοντας πως αποτελούν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», καθώς στην πραγματικότητα, και με βάση τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Υγείας, έχουμε μείωση των χρησιμοποιούμενων κρεβατιών. Η ακύρωση προγραμματισμένων χειρουργείων, η αναβολή ακόμα και τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων , η μετατροπή ολόκληρων κλινικών σε «αντι-covid» αφήνοντας ξεκρέμαστους ασθενείς που έχρηζαν βοήθεια, είναι λίγα από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας, την ίδια στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας κερδοφορεί διαχρονικά και τώρα συνεχίζει ανενόχλητος τις «μπίζνες».

Συνάδελφοι, η εμμενής άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει την δημόσια υγεία, εντάσσεται στη λογική κόστους-οφέλους. Η προστασία της σύγχρονων δικαιωμάτων ,της ζωής μας και η θωράκιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δεν συμβαδίζουν.Το οργανωμένο σχέδιό τους για εμάς το γνωρίζουμε, άλλωστε το βιώνουμε και στον κλάδο μας εδώ και μήνες αλλά και πριν την πανδημία, με τα πενιχρά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, τα επιδόματα πείνας για λίγους προνομιούχους, τις αναπροσαρμογές των συμβάσεών μας προς όφελος της εργοδοσίας, και τώρα με την έκτακτη απόφασή τους για επιδότηση κάτω του 20% του συνόλου των εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα, με κριτήριο την εγγραφή στο μητρώο καλλιτεχνών.

Είναι στο χέρι μας να απαντήσουμε μαζικά κι οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία μας, απέναντι στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Αύριο, υψώνουμε τις φωνές μας μαζί με τους υγειονομικούς και διεκδικούμε:

Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).

-Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.).

-Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *