Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ( ΠΜΣ ), για την οργάνωση του συλλαλητηρίου που θα σημάνει συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα μας, με συμμετοχή όλο και περισσότερων συναδέλφων από τους χώρους δουλειάς.
Μετά την πρωτοβουλία του ΠΜΣ και κάλεσμα για συλλαλητήριο στις 10/09, πραγματοποιήθηκε Δ.Σ του Σωματείου το Σάββατο 05/09 όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή στο συλλαλητήριο καθώς και η οργάνωση και οι πρωτοβουλίες που πήραμε για την επιτυχία του.
Το ΣΕΘΕΑ προχώρησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς που είναι ανοιχτοί, περιοδείες στο Ηρώδειο, στη Στέγη, στο Εθνικό Θέατρο, πραγματοποιήσαμε συσκέψεις με συναδέλφους που είναι κλειστοί οι εργασιακοί τους χώροι, συμμετείχαμε στη σύσκεψη φορέων και σωματείων από όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε σε επαφή με εκατοντάδες εργαζόμενους για να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση στον κλάδο μας, να αναδείξουμε πως μόνο η συλλογική διεκδίκηση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, κόντρα στον ατομικισμό, τον συμβιβασμό, την ηττοπάθεια.
Στην προσπάθεια αυτή βρήκαμε απέναντί μας την εργοδοσία, όπως στη Στέγη που ενώ μας χτύπαγαν φιλικά την πλάτη για τον αγώνα μας, μας απαγόρευαν την είσοδο για να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας.
Συνάδελφοι, αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Από τη μία η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει αμείλικτα το έργο της, το οποίο είναι απόλυτα σχεδιασμένο και συνυφασμένο με το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κοκ. Ένα έργο που πριμοδοτεί με σωρεία νομοσχεδίων μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια (όπως πχ το ΑΚΡΟΠΟΛ, το ΦΕΚ για το θέατρο), ενώ την ίδια ώρα στο όνομα της οικονομικής κρίσης οι συνάδελφοι καλούνται να δουλέψουν με μεροκάματα πετσοκομμένα έως και 50%, στα στούντιο εγγραφής να δουλεύουν με απόδειξη δαπανών που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να τους απασχολούν για όσο τους χρειάζονται και να τους πετούν πάλι στη ανεργία, χωρίς καμία αποζημίωση. Επί της ουσίας μιλάμε για άλωση των συμβάσεων, με μια θα λέγαμε «κατ’ αποκοπή» αβεβαιότητα ή με δεδομένη την ετεροαπασχόληση. Εδώ λοιπόν έχουμε απέναντί μας ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο που θα δοκιμάσει τις αντοχές μας και όχι μόνο.
Από την πλευρά μας είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στα δίκαια αιτήματά μας, να μαζικοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες μας με την πρωτοτυπία, τη ζωντάνια που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή είναι ανάγκη να κατανοούμε καλύτερα την προσπάθεια της εργοδοσίας ή κομματιού της, να προβάλλει τα δικά της αιτήματα, σα να είναι από κοινού και δικά μας. Δεν αρκεί για εμάς να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού, αν δεν ανοίξουν με αξιοπρεπή μεροκάματα, με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Σήμερα δε μπορούμε να καλλιεργούμε στο χώρο μας ότι το βασικό πρόβλημα πηγάζει από έναν υπουργό, ένα «κακό σχέδιο», ένα «ανοργάνωτο κράτος» ή από το ποιός τελικά είναι εργαζόμενος ή όχι, ή ποιος είναι μαθητευόμενος. Ούτε μπορούμε να καλλιεργούμε τη συνεχόμενη αναμονή δηλώσεων από την κυβέρνηση. Όλα τα παραπάνω σε αυτή τη φάση είναι το λιγότερο παραπλανητικά, ειδικά για συναδέλφους με μικρή εμπειρία. Χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην πλειοψηφία της ίδιας της Ομοσπονδίας μας της ΠΟΘΑ που εκπροσωπούν αυτή την κατεύθυνση εδώ και χρόνια.
Ίσα – ίσα σήμερα πρέπει να διεκδικούμε έναν πολιτισμό που αρμόζει στη σύγχρονη κοινωνία και να είναι προσιτός σε όλους. Να μπορούμε να ζούμε από την τέχνη μας και το επάγγελμά μας. Αυτό σημαίνει ότι η σύγκρουσή μας απέναντι σε κυβερνήσεις, στους νόμους τους, τους μεγάλους επιχειρηματίες και Ιδρύματα πρέπει να δυναμώσει.
Με το μαζικό συλλαλητήριο που έγινε, δείξαμε ότι όσοι κατάπτυστοι νόμοι και ΠΔ και να έρθουν στη Βουλή, κανείς δε μπορεί ούτε να περιορίσει, ούτε να απαγορεύσει τα δίκαια αιτήματά μας, τον δίκαιο αγώνα που δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια μας.
Επιβεβαιώθηκε καθαρά, μόλις λίγες μέρες μετά το τελευταίο ΠΔ, ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο σκοπό να απαγορεύει με το «έτσι θέλω» τις διαδηλώσεις γενικευμένα, όποτε το κρίνει και όχι δήθεν αν δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή να διευκολύνει την κυκλοφορία, όπως προφασίστηκε. Με ξεδιάντροπο τρόπο εκ των προτέρων μας έστειλε με ραβασάκι την περιορισμένη «διαδρομή» που έπρεπε να ακολουθήσουμε για να είμαστε «νόμιμοι». Φυσικά στην πράξη αυτό δεν υλοποιήθηκε, ακριβώς γιατί η μαζικότητα μας και η μαχητική μας στάση δεν το επέτρεψε.
Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο μας δίνει δύναμη για την συνέχιση του αγώνα μας καθώς τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Το επόμενο διάστημα το σωματείο μας σχεδιάζει την πίεση του με όλες τις μορφές για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης όλων των εργαζομένων για την επιβώσή μας και για να μην πληρώσουμε μια ακόμη φορά την οικονομική κρίση.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα να γραφτούν στο ΣΕΘΕΑ.
Κανένας μόνος του!