Ανακοίνωση για την κινητοποίηση και την συνάντηση στο Υπ. Εργασίας

Η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης να αποφύγουν την συνάντηση με εκπροσώπους των σωματείων και να δεσμευτούν ότι θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας «έπεσε στο κενό».

Μετά από την ακύρωση της συνάντησης που οι ίδιοι προγραμμάτισαν λόγο κρούσματος κορονοϊού, απέφευγαν κάνοντας διάφορα τερτίπια να ορίσουν νέα συνάντηση. Η άμεση κινητοποίηση που ορίστηκε από τα σωματεία ήταν αυτή που τους πίεσε και τους ανάγκασε να μας δεχτούν. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι συλλογικοί αγώνες είναι αυτό που τους πιέζει, που μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Στην συνάντηση αυτή θέσαμε τα εξής ζητήματα:

 • Η οικονομική στήριξη όλων των εργαζομένων του κλάδου με 534ευρώ το μήνα.
 • Η αναστολή των χρεών σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ. Καμία διακοπή ρεύματος. Μείωση ενοικίου 40%.
 • Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου προσπάθησαν να μας πείσουν ότι «ολημερίς και ολονυχτίς» ασχολούνται με τα προβλήματα του κλάδου, ότι πρόθεσή τους είναι να επιδοτηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου. Συγκεκριμένα μας ανέφεραν ότι:

 • Τα 21,4 εκατ. που προβλεπόταν από την ειδική Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών και δεν κάλυπταν ούτε το 20% των εργαζομένων του κλάδου ήταν ένα «τυχαίο» ποσό!!!
 • Δεν έχει καμία σημασία τι δηλώνουμε στο «Μητρώο Καλλιτεχνών και Εργαζομένων», απλά να γραφτούμε για να πάρουμε το επίδομα.
 • Δε θα γίνει καμία διασταύρωση με στοιχεία του ΕΦΚΑ σχετικά με το τι δηλώνουμε ως προϋπηρεσία.
 • Θα βγει η Υπουργική απόφαση μέχρι την Πέμπτη 01 Οκτωβρίου και θα αρχίσει η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για το επίδομα.
 • Όσοι έχουν έως 5 συμβάσεις μιας μέρας για κάθε μήνα επιδότησης, δε θα εξαιρούνται από αυτή.
 • Την επιδότηση θα λάβουν και όσοι συνάδελφοι εργάζονται με καθεστώς τίτλου κτήσης ( εργόσημο ).
 • Θα αφήσουν εκτός επιδότησης συναδέλφους που παίρνουν επίδομα ανεργίας καθώς και εργαζόμενους που έχουν ενεργή σύμβαση, ακόμα και για λίγες ώρες (πχ ωρομίσθιοι).
 • Θα γίνουν αλλαγές στην πλατφόρμα του Μητρώου για να μπορούν να γίνονται διορθώσεις, να δηλώνονται παραπάνω ειδικότητες, να εντάσσονται και όσοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το 2019.
 • Δεν γνωρίζουν πως θα χρησιμοποιηθεί το Μητρώο πέρα από τη επιδότηση όταν πριν από μερικούς μήνες μας διαβεβαίωναν ότι η ένταξή μας δε θα συνδέεται με επιδοτήσεις.

Στα υπόλοιπα αίτημά μας ανέφεραν ότι είναι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν 5 διαφορετικά υπουργεία! Ότι το Υπουργείο εργασίας δε μπορεί να πάρει από μόνο του τέτοια απόφαση.

Στην συνάντηση θέσαμε και το ζήτημα που έχει ανακύψει με την τροποποίηση της σύμβασης των εργαζομένων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και απαιτήσαμε να πάρουν πίσω την απαράδεκτη σύμβαση, με τους εκπροσώπους του υπουργείου να μην παίρνουν καμία θέση.

Συνάδελφοι από μεγάλα λόγια και δεσμεύσεις έχουμε «χορτάσει», δε τους εμπιστευόμαστε. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε πολλά , ήξεις αφήξεις από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, άλλα να τάζουν και άλλα να κάνουν. Γι’ αυτό έκαναν τα πάντα για να μη μας συναντήσουν.

Χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να μεγαλώσει η συλλογική συζήτηση με όλους τους εργαζομένους του κλάδου, να συνεχίσει η κλιμάκωση της πάλης μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Δε θα σταματήσουμε. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή και να συσπειρωθούν στο σωματείο.

Όποια κατάκτηση έχουμε είναι αποτέλεσμα των δικών μας αγώνων.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *