Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας στις 26/08

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τον απίστευτο κυνισμό της κυβέρνησης που προκαλεί με το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, την άνοδο των κρουσμάτων και των νεκρών.

Η κυβέρνηση «κουρέλιασε» όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να προστατευτεί το λεγόμενο τουριστικό προϊόν, δηλαδή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τους συναφείς τομείς (ξενοδοχεία, κρουαζιέρες, μεταφορές). Έδωσε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όλα όσα ζητούσαν κι ακόμα περισσότερα προκειμένου να συνεχίσουν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους την ώρα που οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας και συνολικά προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα εδώ και πάνω από έξι μήνες.

Οι ισχυρισμοί που ακούστηκαν ξανά για το «πλήρως θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, που τάχα «δεν αφήνει κανέναν πίσω», αποτελούν «μαγική εικόνα». Τα κενά σε ΜΕΘ, γιατρούς, υγειονομικούς, υποδομές, ακόμα και στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, «φωνάζουν» και δεν καλύπτονται με προσωρινά μπαλώματα, ούτε βέβαια με τη λογική των «χορηγιών», με τις οποίες επιχειρηματικοί όμιλοι προσπαθούν να πατήσουν πόδι πιο γερά στον τομέα της Υγείας. Εδώ και τώρα απαιτούνται μόνιμες προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα, μέτρα για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση απογειώνει την πρόκληση ισχυριζόμενη πως «η μετάδοση οφείλεται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση των μέτρων» και πως καμία σχέση δεν είχε το άνοιγμα του Τουρισμού, αφού το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια.

Αλήθεια, μιας που η κυβέρνηση θυμήθηκε τη «μαζική κυκλοφορία», μήπως ξέρει τίποτα για τις πτήσεις που είναι γεμάτες μέχρι …τα φτερά, ώστε «να μην είναι οικονομικά ασύμφορες» για τις εταιρείες; Μήπως γνωρίζει τίποτα για τα πλοία που πηγαινοέρχονται στα νησιά με πληρότητα μεγαλύτερη και από το απαράδεκτο 85%, για να μη χάσουν ούτε σεντ οι εφοπλιστές, οι οποίοι επιδοτούνται κι από πάνω;

Ο χρόνος που κερδήθηκε χάρη στην υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων, στην ευλαβική εφαρμογή των μέτρων αυτοπεριορισμού που υπέδειξαν οι επιστήμονες, δεν επενδύθηκε στην κατεύθυνση της θωράκισης της δημόσιας υγείας, της προστασίας της ζωής και του εισοδήματος των εργαζόμενων αλλά αντίθετα στην θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Έχει μεγάλο θράσος η κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και την νεολαία και να τους κατηγορεί (μαζί με τα κρατικά και τα καλοταϊσμένα ιδιωτικά ΜΜΕ) για ανεύθυνη στάση ενώ η ίδια δεν έκανε το παραμικρό για να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να ενισχύσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και το εισόδημα των εργαζόμενων.

Η Κυβέρνηση που με τη στάση της συνέβαλε στην εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα μας σήμερα ρίχνει την ευθύνη στη λειτουργία του κλάδου της διασκέδασης παίρνοντας συγχρόνως μέτρα που απαγορεύουν σχεδόν ολοκληρωτικά τη δραστηριότητά του. Συγχρόνως αγνοεί πλήρως τις ανάγκες επιβίωσης των εργαζομένων σε αυτό το κλάδο, προβλέποντας με πρόσφατη απόφαση, επιδότηση 534 ευρώ μόνο για τους επιχειρηματίες και όχι για τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων. Αυτή η απόφαση δείχνει την υποκρισία της Κυβέρνησης και των επιχειρηματιών που σε κάθε δήλωσή τους αναφέρουν ότι το κύριο που τους ενδιαφέρει είναι η επιβίωση των εργαζομένων. Ζητάμε λοιπόν το αυτονόητο, να εξασφαλιστεί η επιβίωση για όλους αυτούς που δεν μπορούν να δουλέψουν εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων, για όσο διάστημα θα επικρατούν αυτές οι συνθήκες.

Είναι καθαρό σε όλους μας ότι η χειμερινή περίοδος θα είναι για όλους μας εφιαλτική. Η επιβίωση των εργαζόμενων δεν θα περάσει μέσα από την καθημερινή ατομική πάλη για το μεροκάματο, αλλά μέσα από την συλλογική διεκδίκηση για καθολικά μέτρα στήριξης.

Κανένας δεν μπορεί ατομικά να λύσει αυτό που δεν μπορούμε να λύσουμε συλλογικά. Οι ίδιες οι πρωτοφανείς συνθήκες που ζούμε περιέχουν και την δυνατότητα να γίνει πράξη αυτή η απαίτηση. Έχουμε πλέον σημαντική παρακαταθήκη τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες, όπου αναπτύξαμε ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης σεβόμενοι απόλυτα την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Μέσα σε συνθήκες φόβου και ανασφάλειας καταφέραμε να καταφέραμε να κινητοποιηθούν χιλιάδες συνάδελφοι, να ενώσουμε την φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους ζητώντας μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος για όλους.

 

Μόνος δρόμος που μας μένει είναι ο μαζικός αγώνας και έτσι θα συνεχίσουμε!

 

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 17:00 διαδηλώνουμε έξω από το Υπουργείο Εργασίας μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής διεκδικώντας :

  • Να εξασφαλιστεί η επιβίωση των εργαζόμενων του κλάδου με σταθερή επιδότηση των 534 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας, που με Κυβερνητική απόφαση έχει ανασταλεί η λειτουργία του για όσο διάστημα χρειαστεί. Να δοθεί αναδρομικά η Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για τους καλοκαιρινούς μήνες σε όσους δεν την πήραν.
  • Επιδότηση όλων των ανέργων.
  • Άμεση διακοπή πληρωμών σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία. Όχι στις κατασχέσεις, στις αναγκαστικές εισπράξεις, στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε βάρος εργαζόμενων και ανέργων.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενίσχυση της λειτουργίας τους για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Στέλνουμε μήνυμα αγώνα, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και την αγωνιστική ετοιμότητα του κλάδου, σπάμε την ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό, κλιμακώνουμε τη δράση μας.

Η επιβίωσή μας είναι στο χέρι μας και θα κριθεί στον αγώνα.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *