Είμαστε σε επιφυλακή! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας!

Οι διακοπές, η ξεκούραση και η αναψυχή είναι ανάγκη του εργαζόμενου, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε. Είναι δικαίωμα που το διεκδικούμε, το υπερασπιζόμαστε και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Ταυτόχρονα όμως η εργοδοτική επίθεση στους χώρους δουλειάς και κλάδους δεν σταματάει ποτέ και δεν κάνει διακοπές.

Το Σωματείο μας παραμένει ανοιχτό και την περίοδο των διακοπών, όπως κάναμε και την περίοδο της πανδημίας, για να βοηθήσει και να στηρίξει κάθε συνάδελφο. Οποιαδήποτε προσπάθεια των εργοδοτών να σαρώσουν τα δικαιώματα μας, χρειάζεται να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα  και  με κάθε τρόπο να ενημερωθεί το ΣΕΘΕΑ, όπως ήδη γίνεται με τις δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων στο Σωματείο, για μη απόδοση δεδουλευμένων, Δώρο Πάσχα, «μαύρη» εργασία κ.α

Η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα μας, φέρνει μέσα στο κατακαλόκαιρο – όπως έκανε και η προηγούμενη – νομοσχέδια γραμμένα από τα κιτάπια των επιχειρηματικών ομίλων.  Σε μια σειρά χώρους δουλειάς, τα αφεντικά αξιοποιούν τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων για να τσακίσουν εργατικά δικαιώματα. Οι μεγαλοεργοδότες αξιοποιούν τα μέτρα με αφορμή την πανδημία στον αδυσώπητο ανταγωνισμό τους, για να χτυπήσουν τους ήδη τσακισμένους μισθούς, το ωράριο, να κάνουν απολύσεις. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργατικές οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ενώ εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας πηγαίνουν προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία έχουν στρώσει το έδαφος για να φορτώσουν τη νέα οικονομική κρίση για άλλη μια φορά στις πλάτες μας, να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Η κατάσταση στον κλάδο μας φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Αφού πρώτα η ανεργία και πριν την πανδημία ήταν τεράστια, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα έμεινε εκτός των πενιχρών μέτρων στήριξης, ελάχιστοι ήταν οι εργαζόμενοι του κλάδου που οι εργοδότες  «τους κράτησαν σε αναστολή» και τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί συνάδελφοι εξαιρέθηκαν από τα μέτρα  ενίσχυσης(534 ευρώ, μείωση ενοικίου). Ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο που εντάσσονται στο πενιχρό επίδομα ανεργίας. Με αμείωτο ρυθμό επίσης έρχονται καταγγελίες στο Σωματείο μας για μη απόδοση δεδουλευμένων, Δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας. Η τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊο στους χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτη και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των θεατών, σε συνθήκες μάλιστα που έχει χτυπήσει «συναγερμός» με την αύξηση των κρουσμάτων.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουμε ήδη μπροστά μας την ανεργία όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα που έρχεται, και κάποιες λίγες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και δουλειές για λίγους και με ελάχιστα χρήματα.  Αλλά και οι ελάχιστοι συνάδελφοι που δουλεύουν και θα δουλέψουν  βρίσκονται κάτω από την πίεση της ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας και υγιεινής. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου έχουν βάλει στο μάτι την ασφάλιση μας και επιδιώκουν την «αυτασφάλιση» του εργαζόμενου για να απαλλαγούν από την υποχρέωση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, να βαφτιστούν δηλαδή οι εργαζόμενοι«  συνεργάτες», να επεκταθεί η δουλειά με μπλοκάκι.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ!ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν η μοιρολατρία και η απογοήτευση. Να απορρίψουμε τη λογική της «ατομικής ευθύνης = ατομικής λύσης», του εργαζόμενου μόνου απέναντι στον εργοδότη. Τη λογική ότι εργαζόμενοι και εργοδότες «πάμε μαζί». Έχουμε το όπλο της συλλογικής διεκδίκησης και πάλης.

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΕΘΕΑ, ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *