Κάλεσμα ΣΕΘΕΑ στο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 15 Ιουλίου

 

Συνάδελφοι,

Συνεχίζουμε μαχητικά τον αγώνα μας για την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα- Ακρόαμα με πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 19:30 στην Παλιά Βουλή (οδός Σταδίου), με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τα γραφεία της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Όλο το προηγούμενο διάστημα συνειδητοποιήσαμε ακόμη καλύτερα την δύναμη μας. Προτάξαμε το δίκιο μας με μαζικές κινητοποιήσεις. Η κινητοποίηση χιλιάδων εργαζομένων στο Θέαμα- Ακρόαμα έσπασε το «σιωπητήριο» που προσπάθησαν να επιβάλλουν κυβέρνηση και ΜΜΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν χρήματα για την επιβίωση μας, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου αλλά και άλλων κλάδων με όλους τους τρόπους (κίνητρα, φοροαπαλλαγές, άμεσες ενισχύσεις, επιχορηγήσεις, «ζεστό» κρατικό χρήμα κ.α). Ενισχύει δηλαδή όλους αυτούς που έβγαλαν τεράστια κέρδη από την δική μας δουλειά.

Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία χρησιμοποιούν την σημερινή κατάσταση για να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τις απαιτήσεις των εργαζομένων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να φορτώσουν τη νέα οικονομική κρίση για άλλη μια φορά στις πλάτες μας. Τι ήταν άλλωστε όλες οι ΠΝΠ και ΚΥΑ που πάρθηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο; Τα μέτρα του προηγούμενου διαστήματος διαμόρφωσαν ένα αντεργατικό πλαίσιο που προτεραιότητα έχει την στήριξη των επενδύσεων και την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών.

Θέλουν να ξεμπερδέψουν δια παντός όχι μόνο με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και με την κοινωνική ασφάλιση. Προετοιμάζουν τις συνθήκες για την επέκταση της δουλειάς με μπλοκάκι, την κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να πληρώνει την ασφάλιση του εργαζόμενου.

Αφού πρώτα η ανεργία και πριν την πανδημία ήταν τεράστια, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο μας έμεινε εκτός των πενιχρών μέτρων στήριξης, τώρα η κυβέρνηση τελείωσε με την επιδότηση της επιβίωσης μας. Ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή και έχουν να περιμένουν. Ούτως ή άλλως και αυτή η αναστολή σταματάει τέλος Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας έχουμε μπροστά την ανεργία όχι μόνο  το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα που έρχεται, και κάποιες λίγες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και δουλειές για λίγους, με λίγα χρήματα. Αλλά και οι ελάχιστοι συνάδελφοι που ήδη δουλεύουν και θα δουλέψουν βρίσκονται κάτω από την πίεση της ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας και υγιεινής. Ήδη έρχονται σωρηδόν οι καταγγελίες για μη καταβολή δεδουλευμένων, για μη καταβολή του Δώρου Πάσχα κ.α.

  

 Οι κυβερνητικές στοχεύσεις διευκολύνονται και από τη γραμμή της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία Θεάματος- Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Αφού πρώτα η πλειοψηφία της στη λογική του «Θα λογαριαστούμε μετά» δεν έκανε τίποτα για την οργάνωση του κλάδου, στη συνέχεια προσπαθούσε να εμφανιστεί ως οργανωτής. Στην ουσία ακολουθούσε τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων για να μην αποκοπεί, προβάλλοντας την εικόνα του αξιόπιστου διαπραγματευτή με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Σήμερα διοχετεύει μέσα στα αιτήματα των εργαζομένων, αιτήματα των εργοδοτών. Η συμβιβασμένη ηγεσία της επιμένει στην λογική ότι εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν κοινά συμφέροντα. Ενώ στην ίδια την ζωή ισχύει το αντίθετο-για να κερδίσουμε εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία. Αντιπαλεύουμε την αντίληψη μέσα στα σωματεία που λέει ότι εργαζόμενοι και εργοδότες πάμε όλοι μαζί.

Απέναντι σ’ αυτή τη λογική ανοίγουμε την πόρτα του Σωματείου μας για να οργανωθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου που θέλουν να αγωνιστούν. Τώρα χρειάζεται μαχητικότητα  για να αντισταθούμε στην προσπάθεια υποβάθμισης της ζωής μας. Όπως μείναμε μαζί και δυνατοί στην καραντίνα έτσι και τώρα στη νέα οικονομική κρίση που βιώνουμε, πρέπει να δυναμώσουμε την πάλη μας. Να κρατήσουμε το πολύτιμο συμπέρασμα ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του.

Σήμερα γινόμαστε περισσότεροι και δυνατότεροι, μέσα από την συσπείρωση και την οργανωμένη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών δουλειάς και ζωής.

Η κινητοποίηση μας θα είναι η πρώτη μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και θα είναι η δική μας απάντηση- ότι το δίκιο μας και οι ανάγκες της επιβίωσης μας δεν καταργούνται με νόμο.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ- ΑΚΡΟΑΜΑ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ 19:30 ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΘΕΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΝΤΡΙ ΝΕΖΑ                                                                                 ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *