ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Η Κυβέρνηση θορυβημένη από τη μαζικότητα της κινητοποίησης των Καλλιτεχνών στις 7 Μάη έσπευσε να εξαγγείλει την ίδια μέρα και νέα δέσμη μέτρων. Στόχος της να εντάξει λίγους παραπάνω εργαζόμενους στον Πολιτισμό στην επιδότηση των 800 ευρώ για να ρίξει στάχτη στα μάτια και να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Η Κυβέρνηση, αλλά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουν ήδη συμφωνήσει ότι στην επόμενη φάση πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Δηλαδή να εξασφαλιστούν χρήματα για τους εργοδότες μας και να μη «σπαταληθούν» για την εξασφάλιση της επιβίωσης μας.  Η μαζικότητα της διεκδίκησής μας και η συσπείρωση στα σωματεία μας τους ανησυχεί. Γι’ αυτό προσπαθούν  να μεγαλώσουν το οπλοστάσιο τους απέναντι μας. Ένα ισχυρό όπλο απέναντι στη διεκδίκηση μας για εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των συναδέλφων είναι το «Μητρώο Καλλιτεχνών».

Πρέπει να έχουμε καθαρό ότι το μητρώο δεν έχει καμία σχέση, ούτε θα προκύπτει απ’ αυτό κανένα εργασιακό δικαίωμα και επαγγελματική εξασφάλιση. Το  πρώτο επαγγελματικό δικαίωμα προκύπτει από τον τίτλο σπουδών. Στο χώρο μας όχι μόνο δεν έχει διαμορφωθεί ένα δημόσιο σύστημα σπουδών , αλλά με το νόμο Γαβρόγλου αποσυνδέθηκε ακόμα και το Πανεπιστημιακό Πτυχίο από το επαγγελματικό δικαίωμα. Οι μουσικοί θυμόνται καλά το πιστοποιητικό μουσικών σπουδών ,που δείχνει καθαρά ότι το επαγγελματικό δικαίωμα θα περνά μέσα από μια βιομηχανία πιστοποιήσεων που θα πρέπει να την ταΐζουμε σταθερά. Επαγγελματικά δικαιώματα εξασφαλίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις  που θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες και όχι από εγγραφές σε μητρώα.

Γιατί λοιπόν η Κυβέρνηση έφερε τόσο βιαστικά και πρόχειρα το Μητρώο και γιατί και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στους Καλλιτέχνες το παρουσιάζουν σαν λύση;

Γιατί όταν στο επίκεντρο της συζήτησης μας μπαίνει το Μητρώο , πολύ εύκολα από το αίτημα να εξασφαλιστεί η επιβίωση όλων , η συζήτηση μεταφέρεται στο ποιος είναι μουσικός ,ποιος είναι ηχολήπτης ή ποιος είναι ηθοποιός.

Πρώτος στόχος του Μητρώου είναι να μας διασπάσουν, να μας βάλουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας.

Δεύτερος στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο που θα κόβει ότι περισσεύει. Σήμερα μας λένε ότι περισσεύει όποιος εργαζόμενος δε συμπληρώνει 50 ένσημα το χρόνο. Αύριο με την ανεργία που θα φέρει η βαθιά παγκόσμια κρίση που διαφαίνεται, που θα ανέβει ο πήχης;

Σήμερα μας λένε ότι τα κριτήρια για να ενταχθείς θα είναι διευρυμένα. Ζητάνε 4 χρόνια προϋπηρεσία ή 2 χρόνια αν έχεις πτυχίο και αυτά κατά δήλωση του καθενός. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εντάσσεται αυτός που είχε πριν 4 χρόνια το πρώτο του ένσημο και κάποια  λίγα μέχρι σήμερα;  Ή μήπως αυτός που έχει αδιάλειπτα σταθερά ένσημα από τότε μέχρι σήμερα; Πόσα θα είναι αυτά; .

 Αυτό εννοεί το ΥΠΠΟ όταν λέει ότι στόχο έχουν να αποτελέσει ένα «δυναμικό εργαλείο».

Με αυτό το σταδιακό τρόπο το μαχαίρι θα φτάνει όλο και πιο κοντά στο λαιμό μας με ένα αυτόματο τρόπο που δε θα χρειάζεται Υπουργικές αποφάσεις και θα φαίνεται αντικειμενικός.

 Έτσι το Μητρώο θα κόβει όσους θα περισσεύουν σε κάθε φάση.

Συνάδελφοι κρατάμε την ενότητα μας απέναντι στις πολιτικές που μας έχουν πάρει τη ζωή από τα χέρια. Απομονώνουμε τις φωνές που λειτουργούν σαν «παπαγαλάκια» της Κυβέρνησης και μας καλούν να πανηγυρίσουμε για το Μητρώο.

 Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα ύπουλα σχέδια της και να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζόμενων στο Θέαμα – Ακρόαμα που σήμερα λόγω της κατάστασης βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *