Ανακοίνωση Σ.Ε.ΘΕ.Α για το Μέγαρο Μουσικής

Έχουν περάσει 15 μέρες σχεδόν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα της κ. Μενδώνη – όπου έκανε ειδική αναφορά για την ένταξη των ωρομίσθιων  ταξιθετών/τριών του Μεγάρου – και η ομηρία των συναδέλφων συνεχίζεται.

Μετά από την δράση του Σωματείου μας όλο το προηγούμενο διάστημα  μαζί με τον αγώνα των συναδέλφων  του Οργανισμού, η κυβέρνηση με την πίεση που δέχθηκε, αλλά και την διάσταση που πήρε το θέμα, εξαναγκάστηκε σε ανακοινώσεις με ειδική ρύθμιση για την ένταξη των ταξιθετών/τριών  του Οργανισμού αναδρομικά. Μάλιστα την ίδια ημέρα ( 7-5-20)  σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Γ. Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα  Γιατρομανωλάκη, μας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί και «θεωρείται λήξαν». Η αλήθεια όμως  είναι διαφορετική και πεισματάρικη. Για πάνω από τρεις συνεχόμενους  μήνες ο εμπαιγμός των εργαζομένων συνεχίζεται. Οι ταξιθέτες/τριες του Οργανισμού συνεχίζουν χωρίς κανένα εισόδημα.

Οι εργαζόμενοι την Τρίτη 19 Μαΐου επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Υπ. Οικονομικών και τους ενημέρωσαν ότι υπάρχει έτοιμο ΦΕΚ ειδικά για την περίπτωση τους άμεσα ανακοινώσιμο. Τίποτα δεν  ανακοινώθηκε από τότε!

Την Παρασκευή 22 Μαΐου επικοινώνησαν  ξανά με το Υπ. Οικονομικών και η απάντηση που πήραν είναι ότι το ΦΕΚ που τους αφορά έχει σταλεί στο Υπ. Εργασίας. Στην επικοινωνία που είχαν με το Υπ. Εργασίας και πιο συγκεκριμένα με υπάλληλο στη Διεύθυνση Ένταξης των εργαζομένων, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι δεν έχουν καμία ΚΥΑ ή ΦΕΚ που να αναφέρεται στους ωρομίσθιους του Μεγάρου. Όταν οι εργαζόμενοι τους ενημέρωσαν ότι το Υπ. Οικονομικών τους παρέπεμψε σε εκείνους, η απάντηση που πήραν ήταν  <ότι ίσως είναι πολιτικό το ζήτημα, διότι και αυτοί εντολές εκτελούν και ότι η ΚΥΑ ίσως βρίσκεται σε γραφείο κάποιου υπουργού!>.

Σε νεότερη επικοινωνία με τη Διευθύντρια του Υπουργείου Εργασίας, τους απάντησε ότι δεν υπάρχει ΦΕΚ συγκεκριμένο για τις ωρομίσθιους και μάλιστα έχουν ενημερώσει πάρα πολλές φορές τη Διοίκηση του Οργανισμού ότι δεν γίνεται να ενταχθούν οι εργαζόμενοι. Τους απάντησαν επίσης αν γίνονταν νωρίτερα ενέργειες από την Διεύθυνση του Μεγάρου, ίσως το θέμα είχε λυθεί νωρίτερα. Τέλος τους παρέπεμψε  στη Γενική Διεύθυνση του Μεγάρου.

Στη συνέχεια οι συνάδελφοι σε συνομιλία με την γραμματέα του Υπουργού Εργασίας- όπου εξέθεσαν για άλλη μια φορά την πορεία των γεγονότων και ρώτησαν να μάθουν – η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει κάτι στα σχέδια τους και δεν έχουν ενημερωθεί. Είπαν επίσης ότι ενδέχεται να βγει κάποια ΚΥΑ μαζί με το Υπ. Οικονομικών. Μάλιστα η γραμματέας είπε επί λέξει : «Ξέρατε σε τι κατάσταση μπαίνατε;»

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

Συνάδελφοι, τα  εμπόδια που ορθώνονται εναντίον των συναδέλφων, δεν είναι εμπόδια πρακτικού ζητήματος. Εδώ υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ευθύνη της κυβέρνησης να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, που είναι 3 ολόκληρους μήνες χωρίς κανένα πόρο. Είναι αυτές οι πολιτικές ευθύνες που βιώνουμε καθημερινά σε όλες τις πλευρές της ζωής μας, όπου όλα λογίζονται στη λογική κόστους – οφέλους.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΗΞΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΠΑΛΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΤΑΞΙΘΕΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μαζί με όλους τους συναδέλφους του κλάδου να ενταχθούν όλοι στα μέτρα ενίσχυσης, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου παραμένει μέχρι και σήμερα απροστάτευτη.

Διεκδικούμε:

  • Επίδομα ενίσχυσης 535 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης , αναδρομικά με μόνη προϋπόθεση 5 ένσημα από 01.01.2019 έως σήμερα.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο μας, μισθωτούς με μπλοκάκι, τίτλου κτήσης.
  • Ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων για να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα ανεργίας.
  • Το εποχικό επίδομα να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ – ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ

 

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα έκτακτα αντεργατικά μέτρα και τις ΠΝΠ της κυβέρνησης, με αφορμή την πανδημία. Τα μέτρα αυτά θίγουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, τους μισθούς και μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν τους όρους δουλειάς και ζωής μας. Μας ανησυχεί επίσης τι θα γίνει όταν οι χώροι δουλειάς μας ανοίξουν, με τι όρους και σχέσεις εργασίας θα δουλεύουμε, πόσοι από εμάς θα δουλεύουμε, όταν ξέρουμε ότι και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η ανεργία τσάκιζε κόκκαλα στον κλάδο μας. Ήδη έχει  δρομολογηθεί  ένας νέος γύρος επίθεσης στα δικαιώματα μας και η επόμενη μέρα προμηνύεται πολύ δύσκολη για εμάς και τις οικογένειες μας.

Συνάδελφοι ο αγώνας συνεχίζεται.

Μέσα από το Σωματείο μας, οργανωμένα και συλλογικά παίρνουμε θέση στον αγώνα για τα δικαιώματα, τη δουλειά και τη ζωή μας.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *