Ανακοίνωση για την συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΕΘΕΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού

   Σήμερα αντιπροσωπεία από το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα- Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) και εργαζόμενους του Μεγάρου Μουσικής, πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού για να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα των ωρομισθίων(ταξιθεσία, ταμεία, Mshop, κλπ.) του Οργανισμού.

     Ένα μήνα μετά αφότου η παράταξη της ΔΑΣ του επιχειρησιακού σωματείου είχε στείλει επιστολή στη Διοίκηση του Μεγάρου όπου προειδοποιούσε για την κατάσταση που θα διαμορφωνόταν για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους , αλλά και μετά τις απανωτές προσπάθειες του Σωματείου μας να έρθει σε επαφή με την Διοίκηση του Μεγάρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν πήραμε καμία επίσημη ενημέρωση ούτε από τη Διοίκηση ούτε από το Υπουργείο.

    Λόγω της κατάστασης και της αγωνίας των εργαζομένων πραγματοποιήσαμε την έκτακτη συμβολική κινητοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού να δοθεί επίσημη απάντηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματέα του Γ. Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, μας ενημέρωσαν ότι μόνο με ραντεβού μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του. Άραγε η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι δεν είναι έκτακτη;

     Αφού πρωτοκολλήθηκαν οι επιστολές του ΣΕΘΕΑ και της ΔΑΣ με τα αιτήματα μας, συναντήσαμε τυχαία τον ίδιο τον κ. Γιατρομανωλάκη , ο οποίος προς έκπληξη μας , μας δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την κατάσταση των ωρομισθίων εργαζομένων, την Κυριακή από την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα- Ακρόαμα!!!

Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του, θέσαμε τα καίρια αιτήματα των συναδέλφων του Μεγάρου αλλά και γενικότερα του κλάδου.

  • Για το Μέγαρο Μουσικής ζητήσαμε να ενταχθούν οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι(ταξιθεσία, ταμεία, Mshop, κλπ.) στα μέτρα στήριξης( επίδομα 800 ευρώ, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, έκπτωση ενοικίου, καμία προϋπόθεση στο επίδομα ανεργίας και στο εποχικό επίδομα).
  • Επίσης θέσαμε το ζήτημα των εργαζομένων που απασχολούνται και σε άλλη εργασία για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, να ενταχθούν στις εξαγγελίες και τα μέτρα ενίσχυσης.
  • Να μην γίνει καμία τροποποίηση ή αναστολή των συμβάσεων τους σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

    Η απάντηση που πήραμε δεν ήταν ξεκάθαρη για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, ότι είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας καθώς είναι μια κατάσταση που αφορά και άλλους εργαζόμενους και σε άλλους κλάδους.

    Αναφερθήκαμε για τη συνολική κατάσταση που έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι του κλάδου μας με εκατοντάδες συναδέλφους που μένουν εκτός των μέτρων ενίσχυσης, όπως είναι οι εργαζόμενοι με ορισμένου χρόνου σύμβαση, με εργόσημα, με τίτλου κτήσης, συνάδελφοι που απολύθηκαν πχ σε θέατρα μόλις άρχισε να πέφτει ο τζίρος των εργοδοτών και πριν την αναστολή των επιχειρήσεων με εντολή δημόσιας αρχής, των εργαζομένων στη Λυρική που έτρεχαν παραγωγές και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, τους χιλιάδες ανέργους του κλάδου, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι για τους επόμενους μήνες. Και πάλι ξεκάθαρη απάντηση δε πήραμε!!!

   Ο κλάδος μας μαστίζεται από την ανεργία, την περιστασιακή απασχόληση, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Η κατάργηση τα υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων για τους εργοδότες οδήγησε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που μας εξαναγκάζει να δουλεύουμε χωρίς τα υποτυπώδη δικαιώματα και με την αγωνία της επιβίωσης να εντείνεται ολοένα και περισσότερο

Δεν υπάρχει χρόνος για κανένα εφησυχασμό. Δυναμώνουμε την συλλογική οργάνωση και δράση. Μαζικοποιούμε το σωματείο μας, ώστε να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους συναδέλφους σε ακόμα περισσότερους χώρους δουλειάς.

    Συνάδελφοι συνεχίζουμε την συλλογή υπογραφών ώστε να διεκδικήσουμε να στηριχθεί αποφασιστικά το εισόδημα όλων των εργαζομένων και των ανέργων στο Θέαμα- Ακρόαμα. Υπογράφουμε και διαδίδουμε όλοι το  ψήφισμα.

    Προχωράμε σε νέα συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας την επόμενη εβδομάδα στο Υπ. Εργασίας μαζί με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΧΩρο του Χορού ώστε να καταθέσουμε το ψήφισμα και τα αιτήματά μας και να δοθεί άμεση λύση για τους ωρομισθίους!!

 

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ!

kin1

Image 1 of 3

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *