ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΘΕΑ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

     Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα παρακολουθεί τις συνέπειες που έχει η επιδημία του κορονοϊού στον κλάδο μας. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε την εικόνα αυτών των συνεπειών και ζητάμε και τη δική σας συμβολή για οποιαδήποτε εξέλιξη. Όποιος συνάδελφος αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα ή γνωρίζει περιπτώσεις άλλων συναδέλφων, να απευθυνθεί άμεσα στο σωματείο μας.

     Η προστασία του κοινωνικού συνόλου και των οικογενειών μας από μια επιδημία δεν είναι υπόθεση ατομική, όπως μας λένε.Πέρα από τα αυτονόητα μέτρα ατομικής υγιεινής, η επίκληση στην ατομική ευθύνη γίνεται για να κρυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις και η συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, διαχείρισης των επιπτώσεων από την επιδημία.

Τα όρια του συστήματος τους φτάνουν μέχρι έναν ιό!!

     Η επιδημία του κορωνοϊού ανέδειξε και αναδεικνύει καθημερινά την γύμνια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.Μας ανησυχεί η τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων.Τα μέτρα ενίσχυσης που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός δε λύνουν το πρόβλημα αλλά το αναδεικνύουν.Είναι διαχρονική επιλογή που συνεχίζεται και σήμερα από την κυβέρνηση ΝΔ η υποχρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών Υγείας, η εμπορευματοποίηση της. Είναι διαχρονική επιλογή που συνεχίζεται η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και είδη προφύλαξης. Τελικά είναι διαχρονική επιλογή η υποβάθμιση όλων των πτυχών της ζωής μας και όχι η συλλογική παροχή του κράτους σε όλους η πρόληψη, η υγεία.

Κριτήριο τους η προστασία της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων!

     Κυβέρνηση, εργοδοτικοί φορείς και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αποφάσισαν όλοι μαζί να ματώσουν τους εργαζόμενους εν μέσω επιδημίας. Για αυτό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι μια επιδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά,<< θα μας πλήξει όλους>>. Άλλωστε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι πράσινο φως για να γίνουν αυτή τη στιγμή στους χώρους δουλειάς όργια αυθαιρεσίας όσον αφορά την καταστρατήγηση ωραρίου, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Για παράδειγμα το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζόμενων. Δηλαδή δεν θα ανακοινώνουν πουθενά τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις.

 

     Η εργοδοσία σε διάφορους κλάδους αλλά και στον δικό μας αξιοποιεί την κατάσταση για να εντείνει την επίθεση της , να επιβάλλει αντιδραστικά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα το κόστος της όποιας πρόληψης-προφύλαξης μετακυλίεται σε μας.
     Από προχθές με απόφαση του υπουργείου Υγείας έκλεισαν θέατρα, μουσικές σκηνές ( όσα είχαν απομείνει). Στο θέατρο για παράδειγμα που αντικειμενικά είχε πληγεί σοβαρά από την έξαρση του κορονοϊού, τις τελευταίες μέρες πριν το κλείσιμο, παρακολουθούσαμε μεγαλοεργοδότες ενοχλημένους από τη μείωση των κερδών τους να κατεβάζουν παραστάσεις χωρίς να δεσμεύονται για την κάλυψη και την τήρηση της συμφωνημένης σύμβασης. Την ίδια στιγμή στους αντίστοιχους χώρους δεν είχαν αυξηθεί τα μέτρα προφύλαξης (αύξηση καθαριότητας, αντισηπτικά σε όλους τους χώρους κλπ) υπολογίζοντας και αυτά τα στοιχειώδη μέτρα ως κόστος.
     Οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν κανένα πόρο για να ζήσουν και κανείς μας δε γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτό. Η κατάσταση που βιώνουμε χειροτερεύει λόγω του ότι στο χώρο μας δεν υπάρχει ΣΣΕ και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Ας αναλογιστούμε ότι αν υπήρχε ΣΣΕ θα είχαμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε από τους εργοδότες τις αμοιβές μας και τα ένσημα μας μέχρι το Πάσχα.
Δε μπορεί τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να μη διαδοθεί ο ιός να οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες εργαζόμενους.
Καλούμε τους συναδέλφους να μη δεχτούν καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει.
     Σαν σωματείο παρακολουθούμε τις εξελίξεις, παρεμβαίνουμε σε εργοδότες για διεκδικήσεις συναδέλφων. Διαμορφώνουμε πλαίσιο αιτημάτων και οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 17 Μάρτη στις 11.00 π.μ στο υπουργείο Εργασίας. Διαμορφώνουμε επίσης ένα πλαίσιο αλληλεγγύης για οποιοδήποτε πρόβλημα συναδέλφου.
Διεκδικούμε:
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για κάθε χώρο, υποχρεωτικές για τους εργοδότες.
  • Εποχικό Βοήθημα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Να υποχρεωθούν από την Επιθεώρηση Εργασίας οι εργοδότες να καταβάλλουν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, μέχρι τη λήξη της σύμβασης τους.
  • Μείωση των προϋποθέσεων για επίδομα ανεργίας και Εποχικό Βοήθημα. Καμία μείωση σε δώρο Πάσχα, από το σταμάτημα λειτουργίας των χώρων εργασίας μας.
  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.
  • Το συνολικό κόστος να το αναλάβουν κράτος και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι.
14 Μαρτίου 2020
Για το ΣΕΘΕΑ
       Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας
                     Έντρι Νέζα              Αποστόλης Δημακόπουλος

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *