ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

     Χθες η κυβέρνηση δημοσίευσε τη νέα ΠΝΠ για τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Βλέποντας κανείς το σύνολο των μέτρων, αντιλαμβάνεται ότι για μια ακόμα φορά η συντριπτική πλειοψηφία τους, αφορά τους επιχειρηματίες, ενώ οι εργαζόμενοι θα πάρουν ένα γλίσχρο επίδομα, με το οποίο θα πρέπει να καλύψουν τα έξοδα τους όλο το επόμενο διάστημα.

Σχετικά με τις Συμβάσεις

     Στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία,τους δίνεται η δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους.Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πάρουν έκτακτο βοήθημα οικονομικής ενίσχυσης 800€, ενώ θα συνεχίσουν να έχουν κανονικά ασφαλιστικές εισφορές. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επίσης οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ηςΜαρτίου έως 20 Μαρτίου, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Σχετικά με την αποζημίωση

     Για τη λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1/3 έως 20/3, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου. Σε περίπτωση που οι εργοδότες δεν υποβάλλουν την παραπάνω υπεύθυνη δήλωση, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

     Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση , εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντας του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Μετά την ανωτέρω γνωστοποίηση οι δικαιούχοι-εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα παραπάνω, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Σε αυτή την υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ«ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBANκαι ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνηςδήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ«ΕΡΓΑΝΗ». Το επίδομα δικαιούνται και όσοι συνάδελφοι έχουν ΔΠΥ. Η διαδικασία που θα γίνει αυτό θα καθοριστεί αργότερα. Επίσης, στο άρθρο 2/ παρ.2 προβλέπεται επιδότησηενοικίου πρώτης κατοικίας για τους εργαζόμενους που επιδοτούνται. Το έκτακτο επίδομα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει πιο δυνατούς

     Ο προβληματισμός μας για το τι επικρατεί στον κλάδο μας και τι θα βρούμε την επόμενη μέρα μετά την αναστολή των μέτρων, είναι τεράστιος. Τα 800€ θα αφορούν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις 45 ημέρες. Κανείς μας δε γνωρίζει αν, πως και πότε θα δουλέψει το καλοκαίρι και με ποιους όρους. Αυτά τα ξέρει η κυβέρνηση και παίρνει τα μέτρα της. Για αυτό στην ΠΝΠ για την επιδημία, φέρνει στα μουλωχτά τη δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης σε περίπτωση απεργίας. Βλέπουν το μέλλον και παίρνουν τα μέτρα τους, καθώς πολλά από αυτά ήρθαν για να μείνουν.

     Γνωρίζουμε επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων, δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν την αποζημίωση. Αυτοί που έληξαν οι συμβάσεις τους πριν την 1ηΜάρτη, αυτοί που ακυρώθηκαν οι δουλειές, ή αυτοί που κατέβηκαν οι παραστάσεις που εργάζονταν με χαμηλό τζίρο .Το Σωματείο μας μαζί με άλλα σωματεία στο θέαμα-ακρόαμα, θα ζητήσει μια συνολική ενίσχυση των εργαζόμενων του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας.

     Συνάδελφοι, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Το Σωματείο μας θα ενημερώνει άμεσα για κάθε εξέλιξη και κάθε αίτημα που βάζουμε σε κυβέρνηση και υπουργεία. Οποιοδήποτε πρόβλημα κάθε συναδέλφου είναι και δικό μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ-ΝΙΚΑΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ

25 Μαρτίου 2020

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *