Συνάδελφοι,τις προηγούμενες μέρες το σωματείο μας εξετάζοντας τις συνέπειες από την επιδημία του κορονοϊού στον κλάδο, ενημέρωσε πλατιά για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους, έκανε προσπάθειες προκειμένου τα οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, να μην γίνουν όχημα από την εργοδοσία για να μετακυλιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στις πλάτες των εργαζομένων στο Θέαμα –Ακρόαμα, με συγκεκριμένα αιτήματα και σε κοινό συντονισμό με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ( Σ.Ε.Η ) και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο ( Π.Μ.Σ ), κάναμε προσπάθεια να παρέμβουμε στα υπουργεία και στην εργοδοσία έτσι ώστε να μη βρεθούμε ακάλυπτοι. Έτσι, ώστε να αναλάβει η εργοδοσία την αποπληρωμή των συμβάσεων εφόσον σταμάτησε η λειτουργία των θεάτρων, κατέβασε τις παραγωγές ή σταμάτησε τα γυρίσματα με δική της ευθύνη.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Με προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις και τρικ, με ευχολόγια και ανακοινώσεις ανεπαρκών μέτρων για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο:
Επιχειρεί να εμφανιστεί ως «προστάτης» των εργαζομένων, ως «εγγυητής» των δικαιωμάτων τους, όταν είναι αυτή που έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη νέα κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης στο φόντο της επιδημίας του κορονοϊού.
Μέτρα όπως το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για εργαζόμενους για 45 μέρες από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία πληρώνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση την ακόμα πιο άθλια κατάσταση που διαμόρφωσε η εργοδοσία μέσα στις τελευταίες τρεις βδομάδες, αξιοποιώντας το «ελεύθερο» που της έδωσε η κυβέρνηση και όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν αυτή και οι προκάτοχοί της. Είδαμε το προηγούμενο διάστημα συναδέλφους να απολύονται, να αναγκάζονται να δουλέψουν εκ περιτροπής, να μειώνεται το εισόδημα τους σε εργαζόμενους ωρομίσθιους, να βγαίνουν σε υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών. Υπάρχουν συνάδελφοι σκηνογράφοι που είναι απλήρωτοι ενώ έχουν παραδώσει το έργο τους.
Δεν αναιρείται το γεγονός ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα έσπευσε να δώσει νέα εργαλεία στη μεγαλοεργοδοσία για ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση της «ευελιξίας» στην «οργάνωση του χρόνου και του χώρου εργασίας», αλλά «θυμήθηκε» να θέσει «ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας» μόνο μετά από τρεις βδομάδες, αφού δηλαδή δόθηκε όλη η άνεση στις επιχειρήσεις να κλιμακώσουν όλη την παραπάνω επίθεση κατά τα εκάστοτε συμφέροντά τους, ώστε τώρα να μπορούν «καθαρές -καθαρές» να στρωθούν στο τραπέζι των νέων «διευκολύνσεων» και των «χρηματοδοτικών εργαλείων» που ανήγγειλαν οι κυβερνώντες για το κεφάλαιο.
Η απόδοση του επιδόματος των 800 ευρώ σε όσους απολύθηκαν κάτω από αυτές τις συνθήκες από την 1η Μάρτη δεν «χρυσώνει το χάπι» για εκατοντάδες εργαζόμενους που προσθέτονται στις ουρές των ανέργων, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι με τις επιπτώσεις που έτσι κι αλλιώς έχει στην οικονομία η επιδημία του κορονοϊού, θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν ξανά δουλειά για πολύ καιρό. Στον κλάδο μας κυριαρχεί η ανασφάλεια για το πότε και αν θα ξαναπάνε για δουλειά. Οι συνάδελφοι που εργάζονται στις εταιρείες P.A δε γνωρίζουν αν έχουν δουλειά το καλοκαίρι, οι συνάδελφοι φωτιστές και ηχολήπτες είναι στον αέρα. Δε θα μας κλείσουν το στόμα με 800 ευρώ. Η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι συμβάσεις έργου κλπ., είναι το έδαφος που απλόχερα χάρισαν οι κυβερνήσεις στην εργοδοσία και που σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτή, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα συλλογικής σύμβασης εργασίας, δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος κοινωνικού χαρακτήρα, δημόσιου καθολικά συστήματος Υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Ειδικά αυτή την περίοδο, όπου δίνουμε συλλογικά έναν αγώνα για την ανθρώπινη ζωή, που ξεπερνά τα στενά ατομικά και ομαδικά όρια, τα συμπεράσματα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα.
Δεν είμαστε μόνοι μας.
- Καλούμε όλους τους συναδέλφους που βρίσκονταν σε καθεστώς αδήλωτης ή ανασφάλιστης εργασίας να απευθυνθούν στο Σωματείο τους. Για το καθεστώς αυτό ευθύνεται η εργοδοσία και μπορούμε να παρέμβουμε και να διεκδικήσουμε ότι απορρέει από την ευθύνη αυτή. Να δοθεί το έκτακτο επίδομα τώρα σε όλους τους συναδέλφους.
- Προχωράμε σε σύσταση επιτροπής αλληλεγγύης για στήριξη των συναδέλφων που θα βιώσουν την κρίση αυτή από πιο δυσμενή θέση.
Απαιτούμε :
1.Να παρθούν άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα απαραίτητα μέτρα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στελέχωση των μονάδων υγείας).
2.Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
3.Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
4.Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων Υγείας.
5.Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης ακύρωσε τις παραγωγές με δική του ευθύνη, είναι και δική του ευθύνη και η αποπληρωμή των εργαζομένων καθώς και η ασφαλιστική τους κάλυψη έως το τέλος της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας.
6.Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.Το δώρο δεν είναι κρατική ενίσχυση, αλλά τα δεδουλευμένα του εργαζόμενου. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να καθορίζει το αν και πότε τα δεδουλευμένα του εργαζόμενου θα καταβληθούν
7.Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους
22 Μαρτίου 2020