Καταγγελία Σ.Ε.ΘΕ.Α για τις μισθολογικές μειώσεις στους ταξιθέτες/τριες στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Το Σ.Ε.ΘΕ.Α από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του δίνει μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων όλου του κλάδου. Αυτό όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Έχει συμβάλλει ώστε να είναι πιο μαζικός ο αγώνας των εργαζομένων, να σηκώσει ανάστημα κάθε εργαζόμενος ενάντια σε κάθε δυσμενή μεταβολή των εργασιακών του συνθηκών, συμβάλλει ώστε ο αγώνας μας να γίνει αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και την ζωή μας.

Τις τελευταίες μέρες καταφθάνουν καταγγελίες στο σωματείο μας, από εργαζόμενους στο τμήμα ταξιθεσίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για χειροτέρευση των όρων εργασίας.

Συγκεκριμένα :

  1. Τα προηγούμενα χρόνια η Διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είχε αναθέσει την ταξιθεσία στην εργολαβική εταιρεία  ENGIE. Η εταιρεία αυτή όλα τα προηγούμενα, σε μια σειρά ειδικότητες, «κολλούσε» ένσημα διαφορετικά από το αντικείμενο εργασίας τους με την ανοχή της ίδιας της Διοίκησης. Το ίδιο έχει συμβεί με τους 55 εργαζόμενους στο τμήμα ταξιθεσίας. Απαιτούμε άμεσα να αλλάξει ο κωδικός ασφάλισης από την ENGIE σε όλους τους εργαζόμενους, στους ταξιθέτες αλλά και στις άλλες ειδικότητες. Να μπει ο κωδικός που να αντικατοπτρίζει την πραγματική ειδικότητα κάθε εργαζόμενου. Να απαντήσει η Διοίκηση αν ήταν κατόπιν δική της κατεύθυνσης ή αν όχι  για ποιο λόγο ανεχόταν αυτή την κατάσταση.
  2. Μετά το τέλος της συμφωνίας με την ENGIE δε βρέθηκε καμία εταιρεία να καταθέσει στον διαγωνισμό για τις υπηρεσίες της ταξιθεσίας και οι εργαζόμενοι υπέγραψαν απευθείας σύμβαση με την ΕΛΣ με μείωση του ωρομισθίου (πέρσι το ωρομίσθιο ήταν 5,26€ και στις νέες συμβάσεις με την ΕΛΣ διαμορφώθηκε στα 5,15€). Έπειτα η ΕΛΣ αποφάσισε να κάνει απευθείας ανάθεση στην Alter Ego που θα ξεκινήσει να έχει ισχύ τον Νοέμβριο. Στην νέα σύμβαση που ζητάνε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν με την Alter Ego προβλέπει ωρομίσθιο το οποίο καθορίζεται στα 3.98 μεικτά. Η επίσημη τοποθέτηση που μεταφέρθηκε στους εργαζόμενους είναι ότι επειδή είναι απευθείας ανάθεση δεν μπορούν να διαθέσουν προϋπολογισμό μεγαλύτερου του ελάχιστου ωρομισθίου για κάθε ταξιθέτη. Όμως προκύπτουν τα εξής ερωτήματα, στα οποία απαιτούμε άμεση απάντηση από την Διοίκηση της ΕΛΣ :

1) Γιατί, αφού δεν έγινε διαγωνισμός δεν συνεχίστηκαν οι απευθείας συμβάσεις με την ΕΛΣ;

2) Αφού έγινε απευθείας ανάθεση γιατί δεν παρέμεινε το ωρομίσθιο όπως ήταν;

3) Μας υπόσχονται ότι θα επιστρέψει το ωρομίσθιο στο 5,26€ όμως δεν υπάρχουν εγγυήσεις, και αν είναι αυτή η πρόθεση γιατί τότε στην απευθείας ανάθεση υπάρχει μείωση του ωρομισθίου;

Η ΕΛΣ έχει την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους και απαιτούμε να δοθούν απαντήσεις.

 

Θεωρούμε ότι είναι μια δυσμενής μετατροπή της σύμβασης που φτάνει στα όρια της εξαθλίωσης τους εργαζόμενους του κλάδου, σαν σκοπό έχει να μειώσει και άλλο τα δικαιώματα των εργαζομένων, να γίνουμε πιο φτηνοί. Αν σκεφτούμε ότι εφόσον χειροτερεύσουν οι όροι στην ΕΛΣ, καθώς αμφιβάλλουμε ότι θα είναι προσωρινά, θα συμπαρασύρει ακόμα πιο κάτω τους μισθούς σε όλο τον κλάδο είναι επιτακτική ανάγκη να μπει φρένο στην κατρακύλα. Η υπόθεση των εργαζομένων ταξιθετών/τριών είναι υπόθεση ολόκληρου του κλάδου.

Όλες αυτές οι εξελίξεις γίνονται την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει εμάς και τις οικογένειές μας, που τα παιδιά μας και τα αδέλφια μας βρίσκουν νέα εμπόδια στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, που συνάδελφοί μας καλούνται να εργαστούν σε χειρότερες συνθήκες σε όλους τους κλάδους.

Η εμπειρία μας λέει ότι όταν οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι, είναι μια γροθιά, μαζί με το σωματείο τους έχουν κατακτήσεις. Αυτό έδειξε η πείρα από τον αγώνα της e-food, αυτό έδειξε ο αγώνας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που καταφέραμε να αποσύρουμε την εργολαβική εταιρεία και να επανέλθει η προηγούμενη σύμβαση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Λυρικής να συσπειρωθούν στο σωματείο και μαζί να διεκδικήσουμε τη δουλειά και τη ζωή που μας αρμόζει το 2021.

Απαιτούμε :

1)            Άμεση επαναφορά της σύμβασης και αυτά που όριζε, μισθολογικά και συνθήκες εργασίας

2)            Τώρα να αλλάξει ο κωδικός ενσήμων που δηλώνονταν οι εργαζόμενοι από την εργολαβική ENGIE.

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΣ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *