Τη Δευτέρα 21/9 στις 11:30 όλοι στα Προπύλαια!

Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο – σκούπα, η Κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή τη διάταξη που προβλέπει ενίσχυση καλλιτεχνών – δημιουργών και εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα με 534 ευρώ για Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, λέγοντάς μας ότι βάζει προϋπόθεση επιδότησης την εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών, για να μπορέσουμε να πάρουμε όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο την ενίσχυση. Όμως η ειδική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που συνόδευε το νομοσχέδιο, αναφέρει ότι προβλέπεται το ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ για την ειδική αποζημίωση καλλιτεχνών – δημιουργών αλλά και των ξεναγών και των τουριστικών οδηγών. Με μια απλή διαίρεση (21.400.000 : 1.068 ευρώ) διαπιστώνουμε πως τη δίμηνη ενίσχυση θα την λάβουν μόνο 20.000 περίπου εργαζόμενοι, από όλες τις ειδικότητες (μαζί με τους ξεναγούς και τους τουριστικούς οδηγούς). Παίρνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις του ΥΠΠΟ ότι οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό ξεπερνούν τους 100.000, αντιλαμβανόμαστε ότι μόλις το 20% του κλάδου θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης. Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση δήλωνε για την προηγούμενη επιδότηση ότι την είχαν λάβει 45.000 εργαζόμενοι του κλάδου μας.Αυτό το νομοσχέδιο ήρθε μαζί με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της covid-19, που σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά για τον κλάδο μας. Συγκεκριμένα με βάση τα χθεσινά μέτρα αναστέλλονται συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.Από  τα λεγόμενα πολλών επιστημόνων, αφήνεται να εννοηθεί πως αυτά τα μέτρα δεν θα είναι μόνο για 14 μέρες.

Συνάδελφοι,

Δεν είμαστε ενάντια στα υγειονομικά μέτρα που είναι απαραίτητα να παρθούν για να προστατεύεται η υγεία των εργαζομένων και της κοινωνίας από τη διασπορά του κορονοϊού. Απεναντίας ζητάμε με κρατική ευθύνη να γίνονται μαζικά τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εναντιωνόμαστε όμως στην αποδεδειγμένη για άλλη μια φορά αδιαφορία της Κυβέρνησης για την επιβίωση μας. Επιβεβαιώνεται η θέση του Σωματείου μας για καμία εμπιστοσύνη στην  κυβέρνηση και στα ιδεολογήματα της για το «αχαρτογράφητο τοπίο του κλάδου», για την ανάγκη καταγραφής δήθεν των εργαζομένων, για το περίφημο «Μητρώο Καλλιτεχνών» που θα λειτουργούσε ως σωτήρας και μακριά από επιδοματικές πολιτικές. Επιβεβαιώνεται η θέση του Σωματείου μας, που εξαρχής είχε τονίσει πως ακριβώς μέσα από αυτό το εργαλείο θα αποφασιστεί με καθαρά λογιστικούς όρους ποιος είναι και ποιος δεν είναι εργαζόμενος του κλάδου, όπου στην προκειμένη περίπτωση θα είναι περίπου 20 χιλιάδες. Ένα εργαλείο που θα λειτουργεί ως στρόφιγγα και θα ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και στις δυνάμεις του στο κίνημα, που λέει πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, αποκρύβοντας τις αιτίες της επίθεσης που δεχόμαστε. Προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν αιτία την ανικανότητα κάποιων προσώπων, την έλλειψη ευαισθησίας, την ασυνέχεια του κράτους κτλ.

Με αυτόν τον τρόπο όλες οι κυβερνήσεις μαζί με τις δυνάμεις τους στο κίνημα προσπαθούν να αποκρύψουν τον βασικό ένοχο της επίθεσης που δεχόμαστε, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματιών και των Ιδρυμάτων. Θέλουν για μια ακόμα φορά να φορτώσουν την κρίση στις δικές μας πλάτες. Ένα απόλυτο στοχευμένο σχέδιο με σωρεία νομοσχεδίων που πριμοδοτεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ( όπως το ΑΚΡΟΠΟΛ, το ΦΕΚ για το θέατρο), ενώ την ίδια ώρα  στο όνομα της οικονομικής κρίσης καλούμαστε να δουλέψουμε (όσοι δουλεύουν) με μεροκάματα πετσοκομμένα έως και 50%, μετατροπή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε δουλειά με μπλοκάκι κ.α. Η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν φτιάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο, όπου βασίζεται η εργοδοσία.Αυτό είναι το σχέδιο που έχει η κυβέρνησηΑπό τη μία δηλαδή επιδοτεί με κάθε είδους ενισχύσεις (φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, απλήρωτες υπερωρίες κ.α) τους μεγαλοεπιχειρηματίες και του δικού μας κλάδου και από την άλλη αφήνει ξεκρέμαστο πάνω από το 80% των εργαζομένων στον κλάδο από τα πενιχρά μέτρα ενίσχυσης και αυτά για 2 μήνες! Απαιτούμε υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς και μέτρα ενίσχυσης για όλους τους εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα.

ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Για αυτό για παράδειγμα στη Στέγη η επαναπρόσληψη των εργαζομένων (όσων γίνουν)- που είχαν λήξει οι συμβάσεις τους-   θα γίνει με τη «διαμεσολάβηση» εργολαβικής εταιρείας με συμβάσεις το πολύ του ενός μήνα και με απολαβές 50 -52 ευρώ το οχτάωρο. Φυσικά οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για όσες μέρες απασχολούνται. Αν δεν απασχοληθούν γιατί το Ίδρυμα δεν τους χρειάζεται, δεν θα έχουν καμία απολαβή! Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Στέγη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό  τον κλάδο μας. Δεν αφορά δηλ μόνο τους εργαζόμενους του Ιδρύματος ,αλλά όλους μας.

Η δικιά μας απάντηση  είναι η συσπείρωση ακόμα περισσότερων συναδέλφων με το Σωματείο μας και η κλιμάκωση των αγωνιστικών μας διεκδικήσεων μέχρι να δικαιωθούμε. Καλούμε και συμμετέχουμε ενεργά όλοι οι εργαζόμενοι στο Θέαμα – Ακρόαμα στο έκτακτο συλλαλητήριο της Δευτέρας.

ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 11:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ!

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δε φεύγουμε από το Υπουργείο μέχρι να αποσπάσουμε τις δεσμεύσεις ότι:

  • Θα επιδοτηθούν όλοι.
  • Θα ανασταλούν τα χρέη σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ.
  • Θα επιδοτηθούν όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ!

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *