ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ύστερα από το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η επιλογή της κυβέρνησης στη  διαχείριση της πανδημίας με απόλυτο κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας. Η κυβέρνηση βάζει πάνω από την προστασία της υγείας του λαού, του δικαιώματός του στον πολιτισμό, στην εργασία, την διασκέδαση, ιεραρχώντας την ανάγκη στήριξης της οικονομίας υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τις τελευταίες μέρες το κοντέρ των επίσημων κρουσμάτων covid – 19 στη χώρα μας ξεπέρασε τα 2000 ανά μέρα. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ένα μερικό lockdown που μπορούμε να στοιβαζόμαστε ελεύθερα στους χώρους δουλειάς, τα παιδιά μας στα σχολεία, στα ΜΜΜ, να είναι ο ένας πάνω στον άλλον στα νοσοκομεία, αλλά απαγορεύεται η διασκέδαση, η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός.

Συνεχίζοντας την ίδια ρητορική περί «ατομικής ευθύνης» , περί «παράνομων πάρτι της νεολαίας» η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της θέλει να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει, καθώς παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας που είναι ήδη στο κόκκινο, ενώ τα πολύ δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Δεν έχουν αυξήσει ούτε στο ελάχιστο τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς γίνονται εστίες διασποράς, όπως έγινε στις Σέρρες και αλλού.

Πέρα από τον προφανή βιασμό της πραγματικότητας, βγάζει μάτι η προσπάθεια να στηριχθεί η βασική γραμμή της κυβέρνησης πως το κράτος έχει ανταποκριθεί στην ευθύνη του, πρέπει και ο κόσμος να αναλάβει την ατομική του ευθύνη.

Θέτουμε τις εξής ερωτήσεις. Γιατί μέσα σε 8 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ; Γιατί δεν πήραν μέτρα για την αντιμετώπιση του συνωστισμού σε νοσοκομεία, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, εργασιακούς χώρους; Γιατί και σήμερα αρνούνται ακόμα και να αναγνωρίσουν αυτή την απλή αλήθεια και επιμένουν στο απίστευτο παραμύθι  πως για την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας φταίνε αυτοί που δεν φοράνε σωστά τις μάσκες τους;

Αντί να πάρουν άμεσα μέτρα προστασίας μας, η κυβέρνηση απαντά μέχρι και με καταστολή αγώνων, συλλήψεις μαθητών που ζητούν καλύτερο μάθημα, με μεγαλύτερη ασφάλεια, υγειονομικών, που φωνάζουν για να παρθούν μέτρα να στελεχωθούν τα νοσοκομεία κοκ.

Σήμερα η φωνή μας είναι ανάγκη να γίνει πιο δυνατή απέναντι σε όλα αυτά. Πιο δυνατή, με πολλές πρωτοβουλίες και πιο μαζική. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση, μετά τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου επί Σύριζα, θέλει να «προλάβει» την ανάπτυξη αγώνων και περνά τον περιορισμό των διαδηλώσεων, πάει να φέρει νέο νόμο απέναντι στη συλλογική μας δράση μέσα από τους φορείς και τα σωματεία μας, ενδεχομένως και μέσα στο Νοέμβρη.

Η κοροϊδία συνεχίζεται με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, όπου δίνεται η χαριστική βολή στην προστασία της κατοικίας και των μικρών επαγγελματιών. Επί Σύριζα έγιναν 23.000 πλειστηριασμοί  και επί ΝΔ έχουν γίνει άλλες 19.000.

Σήμερα έχουν και το θράσος να παρουσιάζουν ως «δεύτερη ευκαιρία(!;)» ένα νόμο που κάνει ακόμα πιο εύκολα εξώσεις σε αυτούς που χρωστούν μόλις το 5% των κόκκινων δανείων, όταν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι – οφειλέτες χρωστούν το 95%.

Την επίθεση αυτή την βιώνουμε εδώ και μήνες και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό και την έχουμε επισημάνει αναλυτικά. Έπρεπε να φτάσουμε τέλος Οκτώβρη, για να ανακοινωθούν κάποια ψίχουλα για ένα ελάχιστο μέρος των εργαζόμενων για Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο 15000 εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες στον πολιτισμό θα είναι οι δικαιούχοι. Αποκλείονται όσοι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στο διάστημα αυτό, δηλαδή όσοι  «στάθηκαν τυχεροί» και βρήκαν ένα μεροκάματο μετά την άρση του lockdown, και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που δούλευαν πριν. Μάλιστα δεν γίνεται καμία αναφορά στην ΚΥΑ στην δέσμευση της Υπουργού πως θα εξαιρεθούν όσοι έχουν υπογράψει Συμβάσεις μιας ημέρας  μέχρι το όριο των 5 συμβάσεων μηνιαίως.

Έτσι εξηγείται και γιατί μεγάλο μέρος των συναδέλφων «κόβεται» πριν καν γραφτεί στο πολυδιαφημιζόμενο μητρώο καλλιτεχνών. Με όσα έχουν ψηφιστεί και υλοποιούνται δεν είναι μόνο η εργασία «μαύρη» με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, αλλά και η ίδια η καθημερινότητά μας.

Φυσικά έχουμε δει ότι με τα πρώτα σημάδια της τωρινής κρίσης, η ΕΕ, η κυβέρνηση, έβγαλαν από τα συρτάρια τους σχεδιασμούς που συμπυκνώνονται στα εξής στους χώρους μας: Συγκέντρωση της πολιτιστικής παραγωγής σε λίγα Ιδρύματα («ιδρυματοποίηση»), χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ανάπτυξη ψηφιακού πολιτισμού χωρίς πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με τα 4 ΦΕΚ που είδαμε για τον πολιτισμό το καλοκαίρι (για επιχορηγήσεις σε θέατρο, χορό, οπτικοακουστικό, νόμος για το Ακροπόλ). Φαίνεται και μέσα από τη συζήτηση για voucher για τις άδειες θέσεις, ποιους επιδιώκουν να ενισχύσουν και αυτοί δεν είναι οι μικροί παραγωγοί.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι ανατροπές στις σχέσεις εργασίας όπως στη ΣΤΕΓΗ Γραμμάτων και Τεχνών όπου οι εργαζόμενοι επαναπροσλήφθηκαν με τη «διαμεσολάβηση» εργολαβικής εταιρείας με απαράδεκτες συμβάσεις το πολύ του ενός μήνα. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έγιναν μόλις 12 επαναπροσλήψεις ταξιθετών (από 92), με σύμβαση με χειρότερους όρους ακόμα και από τη προηγούμενη. Ταξιθέτες εργαζόμενοι ωρομίσθιοι στο Φεστιβάλ Αθηνών δεν έχουν πάρει δεδουλευμένα λόγο της αναστολής τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Οι εργαζόμενοι στα Αθηναϊκά θέατρα δεν έχουν πάρει το  επίδομα άδειας και την αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας εδώ και 4 μήνες!

Στην επίθεση που δεχόμαστε πρέπει να απαντήσουμε. Συνεχίζουμε και οργανώνουμε τον αγώνα για τα αιτήματά μας:

  • Καθολικά μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου χωρίς προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της πανδημίας. Να ενταχθούν όλοι όσοι είναι καταγραμμένοι στο ΕΡΓΑΝΗ, με 5 ένσημα από τις αρχές του 2019. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και με εργόσημο.
  • Αναστολή πληρωμών σε Τράπεζες, ΔΕΚΟ, Εφορία. Να σταματήσουν οι απειλές για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις λογαριασμών. Κανένα σπίτι χωρίς νερό-ρεύμα-τηλέφωνο- διαδίκτυο, κανένα σπίτι χωρίς εισόδημα.
  • Απαιτούμε να λειτουργήσουν οι χώροι του πολιτισμού και της διασκέδασης, της εστίασης με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους.
  • Να μειωθούν οι προϋποθέσεις για να πάρουν το εποχικό επίδομα περισσότεροι συνάδελφοι.
  • Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλες τις βαθμίδες, από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τις ΜΕΘ . Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και κλάδων (γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ.) Όχι στην μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με πύκνωση των δρομολογίων, στα σχολεία με αποσυμφόρηση των τάξεων.
  • Αυστηρός έλεγχος στους εργοδότες για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ζωή και η υγεία του λαού δεν κοστολογούνται και δεν μπαίνουν στο ζύγι των αναγκών της οικονομίας.
  • Να παρθούν πίσω, να μην κατατεθούν τα απαράδεκτα νομοσχέδια για γενίκευση της 10-ωρης εργασίας, της τηλε-εργασίας, για το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και την συνδικαλιστική δράση.

Η μόνη λύση είναι η συσπείρωση στο σωματείο. Δικός μας δρόμος δεν είναι η απογοήτευση και η παραίτηση αλλά η ανυποχώρητη πάλη για όσα μας αξίζουν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Από τις ίδιες τις εξελίξεις μπαίνει στο επίκεντρο ακόμα πιο επιτακτικά το ζήτημα της απάντησης στην επίθεση που δεχόμαστε εμείς και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι φοιτητές.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμα συμμετέχουμε, οργανώνουμε τη συμμετοχή όλου του κλάδου σε γενική απεργία μέσα στο Νοέμβρη, σε συντονισμό με άλλους φορείς, σωματεία και Ομοσπονδίες.

Απεργούμε, συμμετέχουμε ενεργά, είτε οι χώροι μας είναι ανοιχτοί, είτε κλειστοί, είτε κάνουμε πρόβες, είτε είμαστε άνεργοι, είτε δουλεύουμε και σε άλλους κλάδους λόγω της κατάστασης. Ενώνουμε τη φωνή μας όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, του τουρισμού, των κατασκευών, της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού.

 

  • Μέχρι την Παρασκευή 06 Νοεμβρίου τα γραφεία του Σωματείου είναι ανοιχτά ώστε να γίνεται συλλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και φάρμακα, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για συναδέλφους που έχουν ανάγκη.
  • Την Τετάρτη οργανώνουμε περιοδεία του Σωματείου στο Κατασκευαστικό της Λυρικής στις 11:00.
  • Την Πέμπτη στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
  • Την Παρασκευή στις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 11:00.
  • Από τη Παρασκευή θα διοργανωθούν συσκέψεις στο σωματείο ανά ειδικότητα με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Για το ΔΣ του Σ.Ε.ΘΕ.Α

Ο Πρόεδρος                                                                                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Έντρι Νέζα                                                                                                                                Αποστόλης Δημακόπουλος

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *